ETTEVAATUST, NISU! Sellest valmistatud tooted on isuäratavad, kuid liialdamine kergitab kaalu ja paneb meeleolu kõikuma
Nisujahu on enim kasutatav jahu. Sellest valmistatud saiakesed ja koogid on küll väga isuäratavad, aga tervisele need head ei tee. Nisujahutoodetega liialdamine tõstab veresuhkru taset ning võib põhjustada kaalutõusu, meeleolu kõikumist ja migreenihooge. Gluteenitalumatuse korral tuleb nisujahu vältida.
Nisujahu kasutavad iga päev miljonid inimesed. Tuntumad nisujahu sisaldavad toidud on saiad, küpsetised, pitsapõhjad, makaronid, nuudlid, manna, bulgur ja kuskuss. Paljud neist on meie igapäevamenüüs.
Enamasti kasutatakse nisujahutoodete valmistamiseks rafineeritud jahu, mis on valge ja peene jahvatusastmega. Nisujahus pole mineraalaineid ega vitamiine. See sisaldab valku, tärklist ehk süsivesikuid ja vähesel määral rasvhappeid. Nisujahu valmistamisel on eemaldatud teravilja kestad, seega enamik kestades olevaid kasulikke kiudaineid. Seetõttu imenduvad nisujahutoitude söömisel süsivesikud kiiresti ja kiiresti tõuseb ka veresuhkru tase. Selle tasakaalustamiseks toodab kõhunääre insuliini.