HOIATUS! Värskest pastast võib sõltuvusse jääda

Kai Kodasma, 3. oktoober 2020

Spagetid, keerud, kruvid, ravioolid või lihtsalt makaronid – nimesid on pastasortidel palju. Tegu on kogu maailmas paljude nii suurte kui ka väikeste lemmiktoiduga. 

Päritolumaal Itaalias on pasta valmistamise traditsioonid juba aastasadade vanused. Kas teie olete kunagi maitsnud värsket pastat või seda ise teinud? 

Mina avastasin pasta tainast voolimise võlu aasta tagasi, minu üllatuseks oli seda lihtne valmistada. Ja tasub ära, sest kodune hoole ja armastusega valmistatud pasta maitseb suurepäraselt! 

Kes veel pole proovinud, siis soovitan selle pastapäeva puhul ette võtta. Kuid olge hoiatatud – värskest pastast on lihtne sõltuvusse jääda.

Värske pasta tiigerkrevettidega

2 portsjonit

Pasta:

  • 10 sl nisujahu
  • 2 mahemuna
  • 1 tl esimest külmpressi oliiviõli
  • 1 tl Himaalaja soola
  • Kaste:
  • 3 sl oliiviõli
  • 1 väike sibul
  • 3 küüslauguküünt
  • 1 cm tšillit
  • 10 cl kuiva valget veini
  • poole sidruni mahl
  • 200 g tiigerkrevette
  • 50 g võid
  • 1 sidruni koor
  • peotäis hakitud peterselli
  • Serveerimiseks:
  • riivitud Parmesani juustu
  • veidi musta pipart

Pange madalasse laia põhjaga kaussi jahu. Keskele tekitage õõnsus, kuhu valage lahtiklopitud munad, oliiviõli ja sool.

Segage kahvliga, kuni tekib tainas. Sõtkuge jahuste kätega, kuni tainas muutub vetruvaks.

Moodustage pallike ja asetage toidukilega kaetult pooleks tunniks külmkappi. Jagage tainas veerandikeks, üks neist asetage jahuga kaetud tööpinnale.

Rullige, tainale aeg-ajalt jahu puistates, kuni saate õhukese läbikumava ristküliku. Lõigake poolesentimeetrised ribad, võimalusel asetage need rippuma.

Korrake sama ülejäänud kolme tainatükiga. Pange ribad rohke soolaga keevasse vette ja keetke kuni 3 minutit. Tõstke pool klaasi keeduvett kõrvale, ülejäänud pasta kurnake. 

Kastme jaoks kuumutage pannil oliiviõli ning pruunistage hakitud sibul, küüslauk ja tšilli. Lisage vein ja sidrunimahl ning kuumutage, kuni vedelik on vähenenud poole võrra. Lisage kõrvale pandud keeduvesi ja laske ka sel poole peale väheneda.

Pange hulka tiigerkrevetid ja kuumutage mõlemalt poolt, kuni on roosad, seejärel või ja riivitud sidrunikoor. Kui kaste on valmis, lisage petersell ja pasta, laske mõni minut seguneda. Serveerige Parmesani juustu ja musta pipraga.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?