ETTEVAATUST, KAPSAS! Need osad sisaldavad aineid, mis suures koguses võivad tekitada isegi vähki
Kapsast peetakse tänu mineraalidele, vitamiinidele ja kiudainetele ravimköögiviljaks, aga mitte kõik osad ei ole suhu pistmiseks head. Juurikas ja leherootsude jämedad osad sisaldavad nitraate, mis suures koguses võivad põhjustada hapnikupuudust ja tekitada vähki.
Köögiviljad moodustavad meie menüüst olulise osa ja on tervisliku toitumise alus. Nende sortiment on tohutult suur ja pakub võimaluse odavaks kõhutäieks, aga ka esmaklassiliste delikatesside valmistamiseks. Kõik köögiviljad on head ja vajalikud. Üks odavamaid ja tuntumaid köögivilju on kapsas ja tema arvukad sordid.
Kapsast peetakse ravimköögiviljaks, sest sisaldab mitmesuguseid bioaktiivseid aineid: mineraale, vitamiine, hormoonitaolisi aineid, kiudaineid ja muud. Hinnatud on kapsa U-, K- ja C-vitamiini sisaldus. U-vitamiin toidab mao limaskesta ja aitab ennetada maohaavandeid, K-vitamiin tagab normaalse ainevahetuse ja kaltsiumi parema omastamise, C-vitamiin on väga hea antioksüdant, haiguste ennetaja ja immuunsüsteemi tugevdaja. Kapsas sisalduvatest mineraalainetest on olulisim kaalium, mis toetab südame tööd, aga tähtsad on ka kaltsium, magneesium, fosfor, seleen ja jood, millel on täita suur roll ainevahetuses.