ETTEVAATUST, HAPUKAPSAS! Vitamiinirohkel toidul on ka varjukülg

Mai Maser, 4. detsember 2022

Vitamiinirikas ja kiudainerohke hapukapsas on hinnatud tervendaja, mis aitab haiguste ja põletike puhul ning tugevdab immuunsüsteemi. Kõrge happelisuse tõttu võib hapukapsas aga põhjustada gaase ja kõhuvalu.

Kapsas sisaldub rohkesti C-vitamiini, selles on ka B-grupi, K-, E-, H- ja U-vitamiini, karotenoide, flavonoide ja fütantsiide. Mineraalainetest on arvestatavad kaalium ja kaltsium. Kapsas on veerikas ja energiavaene — 100 grammi annab 28 kilokalorit. Energiavaesus teeb kapsast hea kaalulangetaja, kiudainerikkus tekitab seejuures kiiresti küllastustunde.

Kapsale annab lisaväärtuse hapendamine. Käärimise käigus tekivad suhkrutest orgaanilised happed, koos sellega uued olulised seedeensüümid, vitamiinid ja probiootilised tüved. Hapukapsas normaliseerib seedetrakti mikrofloorat ja aitab paljuneda kasulikel piimhappebakteritel. Bakterid omakorda annavad veelgi juurde bioaktiivseid ühendeid, tänu sellele tõstab hapukapsas immuunsust loomulikul teel.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?