APTEEKER VÕRDLEB: mille järgi valida kalamaksaõli?
Yulia Nesterovich, 3. mai 2022
Kalamaksaõli toodetakse värskest tursamaksast ning see on A- ja D-vitamiini ning oomega-3-rasvhapete looduslik allikas. Piisava koguse vitamiine ja rasvhappeid saab juba ühest teelusikatäiest (ca 5 ml) päevas.
Kalamaksaõli soovitatakse sisse võtta rahhiidi ja kanapimesuse profülaktikaks lapseeas ning raseduse ja rinnaga toitmise ajal. Eakamatel inimestel aitab see ennetada luuhõrenemist, reumatoidartriiti ja südame isheemiatõve. Kalamaksaõli kasutatakse ka välispidiselt mõne nahahaiguse, põletushaavade ja muude haavandite puhul.
Oomega-3-rasvhappeid on palju. Kolm neist — ALA, DHA ja EPA — on inimesele eriti tähtsad ja asendamatud. Need on ka enim uuritud oomega-3-rasvhapped.