APTEEKER VÕRDLEB | Raud annab verele väge
Rauavaegusaneemia ohustab eakaid, krooniliste haigustega inimesi ja neid, kellel raud mingil põhjustel korralikult verre ei imendu, näiteks seedetrakti probleemide korral või raua imendumist soodustavate vitamiinide vähesuse tõttu toidus. Mitmekesine toitumine ning vajadusel raua tarbimine toidulisanditena on sel puhul väga oluline ning parandab organismi vastupanuvõimet.
Taimsetest toiduainetest on head rauaallikad näiteks till, maasikad, brokoli, granaatõun, punapeet, pähklid ja teravili. Eri andmetel imendub organismis toidust saadavast rauast umbes 10–15%. Taimsetes toiduainetes on piisavalt palju rauda, kuid see imendub halvemini kui lihas sisalduv raud. Aneemia areneb aeglaselt. Rauapuuduse sümptomid on kahvatu ja kuiv nahk ning haprad küüned, krooniline väsimus, kerge hingeldus, südamekloppimine rahuolekus.
Raud vähendab väsimust ja kurnatust, aitab kaasa immuunsüsteemi talitlusele, energiavahetusele, vere punaliblede ja hemoglobiini moodustumisele ning normaalsele kognitiivsele talitlusele.