ETTEVAATUST, KANAMUNA! Muna sisaldab kolesterooli ja võib tekitada kõhuhädasid
Kanamuna on kõrge toiteväärtusega kasulik toiduaine. Loodus on pannud temas toitained paika kõige paremas tasakaalus. Siiski tuleb muna arukalt süüa, sest ta sisaldab südamehaigusi põhjustavat kolesterooli ja võib tekitada kõhuhädasid.
Muna on suur ime – selles on olemas kõik uue elu alguseks, seal kasvab elav, hingav ja arenev tibu! Kanamuna kaalub keskmiselt 50–70 grammi ja annab umbes 70–80 kilokalorit energiat. Munavalge, mida on kanamunas üle poole, sisaldab valku. Munarebu ehk munakollane moodustab munast umbes kolmandiku. Ka selles on veidi valku, aga ka rasvu, olulisi mineraalaineid ning vitamiine. Rebus olev rasv sisaldab ülekaalukalt häid küllastumata rasvhappeid ja rasvlahustuvaid vitamiini A, E ja D. Vees lahustuvatest vitamiinidest on nii munakollases kui ka -valges B-grupi vitamiine ja H-vitamiini ehk biotiini. Rebu kollakas toon on karotenoidide sisaldusest, mis organismis muutuvad A-vitamiiniks – see on oluline silma ja nägemise tervisele.
Muna on ka hea mineraalainete sisalduse poolest. Nende kogused ei ole suured, kuid vajalik nimekiri on päris pikk: munas on tsinki, rauda, kaaliumi, kaltsiumi, naatriumi, magneesiumi, fosforit, kroomi, seleeni, mangaani. Näiteks tsingi ja raua vajaduse katavad paar muna päevas.