Maitsetaim, mis sobib pitsale ja kurgipurki ning kaitseb kuradi ja nõidade eest
Harilik pune on vaieldamatult meie looduslikest toidutaimedest üks tuntumaid staare, kes särab maailmaköökides ja keda tuntakse rahvusvaheliselt peamiselt oregano nime all. Iidse legendi järgi on selle kauni ja aromaatse taime loonud armastuse- ja ilujumalanna Aphrodite, kes kasvatas seda ürti oma aias kõrgel Olümpose mäel. Harilik pune on tuntud ka õnne sümbolina, mis toob kaasa rõõmu ja rahu.
Tänapäeval on pune asendamatu maitseaine nii pitsakatete kui ka pastakastmete valmistamisel. Juba iidsetest aegadest on pune oluline maitseaine Vahemere maade, Kesk-Ida, araabiamaade, Mehhiko ja Argentina köögis. Sellega maitsestatakse kastmeid, täidiseid, suppe, salateid ja küpsetisi. Pune sobib suurepäraselt ka munaroogade, liha-, ja kaunviljatoitude maitsestamiseks, aga ka näiteks oliivimäärde – tapenaadi koostisse koos päikesekuivatatud tomatitega.
Hariliku punega võib maitsestada ürdikartuleid, aga ka baklažaani, suvikõrvitsat, tomatit ja paprikat. Harilik pune on Itaalia köögi üks põhiürte, mida kasutatakse röstitud, praetud või grillitud köögiviljade, liha ja kala puhul. Maarjamaal tuntakse punet ka vorstirohuna, sest seda on siinmail kasutatud traditsiooniliste jõulutoitude – veri- ja tanguvorsti – valmistamisel. Pune andis jõuluvorstidele iseloomuliku maitse. Seda aromaatset taime lisati ka kruubi- ja tanguputru, lihatoitudesse, suppidesse ja teistessegi roogadesse. Pune annab põneva maitse soolakurkidele.