ETTEVAATUST, TOMAT! Nendel inimestel võib see tervisehädasid hoopis võimendada
Tomat on tubli tervisetoetaja, aga selles sisalduval lükopeenil on kaks vastandlikku palet – üks neist kaitseb, teine kipub hädasid võimendama. Liigne tomatite söömine võib põhjustada kõhuvalu, gaase ja kõrvetisi, madalat vererõhku, liigesevalusid ja neerukive.
Värvikas ja maitsev tomat sobib salatiks ja võileivale aasta läbi. Eriti tuleb hinnata tomatile punast värvi andvat antioksüdant lükopeeni, mis kaitseb haiguste eest ning on tugevdava ja rahustava toimega.
Lükopeen vähendab südame-veresoonkonna haiguste riski — soodustab hea kolesterooli teket, rahustab ja võib langetada vererõhku. On leitud isegi, et ühe suure tomati söömisest päevas piisab normaalse vererõhu hoidmiseks ja et tomat on kolesteroolitaseme langetamisel tõhusam kui statiinid. Lisaks südame-veresoonkonna tervise toetamisele aitab lükopeen kaitsta ka eesnäärme-, rinna-, emaka-, maksa-, kopsu- ja soolestikuvähi eest.