APTEEKER VÕRDLEB: millega on kõige parem palavikku alla võtta

Yulia Nesterovich, 3. jaanuar 2022

Palavik on organismi kaitsereaktsioon mingile ärritajale, nagu näiteks viirused, bakterid ja nakkused; psüühiline erutus; hormonaalse süsteemi häired (näiteks kilpnäärme probleemid); immuunsüsteemi häired (kasvajad, vaktsineerimine); ülitugev füüsiline pingutus; tugev päevitus ja muud. Palavik võib olla madal (37—37,5 °C), mõõdukas (kuni 39 °C) ja kõrge (üle 39 °C).

Esmaabina tuleb palaviku puhul puhata nii palju kui võimalik (voodirežiim), juua rohkelt sooja taimeteed (näiteks melissi-, pärnaõie- ja angervaksateed), vett (gaasita) ja mahla. Soovitatav on lusikaga mett juurde süüa. Samuti võiks süüa värskeid puu- ja juurvilju, jõhvikaid, astelpajumarju ja muud sellist. Kindlasti tuleks õhutada eluruume.

Tõsiseks palavikuks peetakse kehatemperatuuri üle 38 °C. Ravimeid kasutatakse ainult ägeda palaviku alandamiseks, alla 38 °C palavikku ei tohiks nendega ära võtta! Kui ei esine muid sümptomeid nagu valu, krambid ja ülemäärane loidus, ei ole vaja hakata kohe kehatemperatuuri langetama.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?