ETTEVAATUST, PÄHKLID! Mõnele inimesele võivad need olla suisa eluohtlikud

Mai Maser, 3. juuli 2022

Väiksest kogusest pähklitest päevas piisab südame-veresoonkonna haiguste ennetamiseks, tervise tugevdamiseks ja diabeedi kulu kergendamiseks, aga kõigile need siiski ei sobi. Pähkleid peaks vältima need, kes on õietolmu suhtes ülitundlikud, sest sellega kaasneb tihti pähkliallergia.

Pähkleid süüakse aina rohkem tänu nende kättesaadavusele. Nende toitaineterikkus on aga erinev, kusjuures kõige rohkem energiat annavad pähklites olevad mono- ja polüküllastumata rasvhapped, mida on näiteks makadaamia pähklites kuni 80%. Pähklite energiasisaldus võib ulatuda isegi üle 700 kilokalori 100 grammi kohta.

Mida vähem on rasvu, seda kuivemad ja kõvemad pähklid. Valgusisaldus on kõige suurem maapähklites — kuni 30%. Süsivesikuid on vähe, kõige rohkem — kuni 10% — on neid India pähklites.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?