ETTEVAATUST, ÄÄDIKAS! See võib neid tervisemuresid veel hullemaks ajada

Mai Maser, 3. veebruar 2022

Äädikas on tuntud kui toiduainete säilivuse pikendaja, hea maitsestaja, hapendaja ja peamine marinaadi koostisosa. Mõnel juhul ei tohiks seda aga kasutada.

Organismis tekib äädikhapet raku ainevahetuses süsivesikute ja rasvade lõhustumisel. Sellisel kujul on see kehaomane ühend, mis reguleerib seedimist ja organismi happesust ning aktiveerib ainevahetust, ergutab, vähendab väsimust ja stimuleerib immuunsüsteemi.

Äädikhape tekib ka looduslikult suhkrute käärimisel mikroobide töö tulemusel. Nii valminud lauaäädikas sisaldab tavaliselt kuni 10% äädikhapet. Kuid ka looduslik pole alati ohutu ja võib neelamisel olla ärritava toimega.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?