PÕDRAKANEP ÕITSEB! Vaata, mida annab nende lillade õitega peale tee veel teha
Põdrakanep on võimas ravimtaim. Lisaks tervise taastamisele on põdrakanep tuntud pioneerliik, kes suudab asustada häiritud keskkondi, kus taimestik on metsaraiete, tulekahju tõttu või muul põhjusel hävinud. Tema sulgkerged lennukarvadega varustatud seemned on justkui loodud selleks, et levida piisavalt kaugele ja elustada surnud maastikke.
Eestis on ahtalehine põdrakanep tavaline taim raiesmikel, tee- ja metsaservades ning mujal valgusrikastes paikades, moodustades oma lillakasroosade õisikuküünaldega silmapaistvaid hingepuudutavaid kogumikke. Põdrakanep ei ole aga mitte ainult hingetoit. See tänuväärne taim leidis kasutamist mitmete põlisrahvaste toidulaual juba ammu enne tema teaduslikku kirjeldamist. Esimest korda mainiti põdrakanepiteed kui tervendavat jooki 13. sajandi kroonikates. Põdrakanepi kevadised haprad võsud on hinnatud vitamiinirikas toit. Noored võsud on maitsvad nii värskelt kui ka või ja soolaga hautatult või aurutatult. Veidi vanemate võsude puhul tasuks väline kiuline osa eemaldada. Kevadised noored võsud sobivad suurepäraselt ka suppide, munaroogade, gratäänide ja hautiste valmistamiseks.
Hõrkudest võsudest veelgi toitaineterikkamad on põdrakanepi lehed. Noori lehti lisatakse salatitesse, vormiroogadesse, hautistesse, kastmetesse, munaroogadesse ja muffinitesse. Noori lehti võib toiduks valmistada sarnaselt spinatiga. Lehti saab hoidistada ka sügavkülmutades, kuid sel juhul tuleks neid eelnevalt kupatada. Põdrakanepi noori lehti ka marineeritakse, praetakse ning need sobivad pesto valmistamiseks. Pikaajalised traditsioonid on Venemaal põdrakanepilehtedest tee – Koporje ja Ivan-Tšai – valmistamisel. Põdrakanepi lehed on kaloririkkad, sisaldades C-vitamiini, B-grupi vitamiine, sh folaati, beetakaroteeni, flavonoide ja mineraalaineid. Põdrakanepi risoome kogutakse kas varakevadel või hilissügisel, neid kuivatatakse ja hakitakse või jahvatatakse ning lisatakse leivajahule, putrudele, küpsetistesse ja müslidesse. Põdrakanepi jahust valmistatakse ka kääritatud jooke ning kasutatakse kohvi aseainena.