Kas roheline on punasest magusam? Avasta uusi põnevaid tomatisorte
Tomat, botaanilise nimetusega harilik tomat (Solanum lycopersicum) kuulub maavitsaliste sugukonda. Tomat on pärit Lõuna-Ameerikast, tema perekonnas on seitse looduslikku liiki, keda võib leida Ecuadori, Peruu, Tšiili, Brasiilia, Kolumbia, aga ka Mehhiko aladelt, samuti on looduslike liikide koduks Galapagose saarestik Vaikses ookeanis. Neist liikidest on kujunenud kultuurtomat, mida tunneme.
Peruulased kasutasid tomatit toiduks juba mitu sajandit enne meie ajaarvamist. Peruust Euroopasse jõudis tomat 16. sajandil tänu hispaanlastele, ent sugugi mitte toidu-, vaid algul hoopis ilutaimena, sest arvati, et tema viljad on mürgised.
Toidutaimena avastati tomat alles 18. sajandil Itaalias ning sealt kaudu levis maitsvate viljade söömine ka Prantsusmaale ja tagasi Hispaaniasse. Praeguseks on need kolm Vahemere maad Euroopa suurimad tomatikasvatajad, samuti on sealsetes rahvustoidukultuurides tomat väga olulisel kohal. Kogu maailmas aga on tomatitoodangu juhtriigid Hiina, India, Ameerika Ühendriigid ja Türgi.