Allahinnatud toidukaupade ost on kasulik nii rahakotile kui ka keskkonnale
Kui on soov toidukaupade arvelt kokku hoida, võib teha oma valiku toodete kasuks, mille realiseerimisaeg hakkab lõppema. Olenevalt kaupluseketist leiab suurema valiku allahindlusega tooteid kas hommikuti või paar tundi enne poe sulgemist õhtuti.
Kiiresti rikneva toidu säilimisaega tähistatakse müügipakendil sõnapaariga „kõlblik kuni“. See on toidu tarvitamise lõpuaeg, milleni valmistaja või pakendaja tagab selle, et toit on söögikõlblik, kui on kinni peetud õigetest säilitamistingimustest. Coop Eesti Keskühistu kommunikatsioonijuht Martin Miido ütleb, et neil saavad tooted soodushinna peale samal päeval, kui on toote „kõlblik kuni” viimane päev. See, kas soodushinnad lisatakse päeva esimeses või teises pooles, sõltub mitmest tegurist, alustades kauba kogustest ja lõpetades tööülesannete hulgaga poes.
Allahindluse protsendid on ühistu kauplustes erinevad – enamasti jäävad need 20–40 protsendi vahele. Suuremates kauplustes on soodushinnaga kaubad koondatud ühte kohta, et oleks võimalik need kergema vaevaga üles leida. Huvi viimase kuupäevaga toodete vastu on Miido sõnul kahe viimase aastaga märgatavalt kasvanud. „Tõenäoliselt tuleb see nii kasvanud elukallidusest kui ka teadlikkusest,“ sõnab ta. „Kõlblik kuni“ kuupäeva mõte on selles, et kaup on kuni selle kuupäevani garanteeritult värske ja tervislik, mistõttu nende kaupade soodushinnaga ostmine on igati mõistlik nii rahakotile kui ka keskkonnale.