Head mugavustoidupäeva! Valmistage selle päeva puhul kosutavat juustupastat

Merilin Siimpoeg, 3. detsember 2023

Mõiste „mugavustoit“ võeti kasutusele 1960. aastatel. Öeldakse, et mugavustoit on midagi enamat kui lihtsalt eine – see on meeleseisund. Ärevatel ja muutlikel aegadel on ju inimesed ikka kindlustunnet vajanud.

Mugavus toidu puhul ei seisne ainult maitses, vaid puudutab ka mälestusi ja emotsioone. Lohutust võib pakkuda vanaema valmistatud kartulisalat, ema keedetud kanasupp või elukaaslase küpsetatud šokolaadikook. 

Uuringutest on selgunud, et lohutustoit võib aktiveerida positiivseid assotsiatsioone ja mälestusi, mis toob kaasa ajutise meeleolu tõusu ja negatiivsete emotsioonide leevenemise. Sellist tuge võib tarvis minna stressi ajal. Cornelli ülikooli 2005. aasta küsitlusest, kus osales 277 inimest, selgus ja sai kinnitust, et naised otsivad lohutust eelkõige jäätisest ja muust magusast, mehed eelistavad praadi ja suppi. Üldjuhul on lohutustoidud siiski rasvased ja suhkrurikkad ning kurnavad organismi. 

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?