ETTEVAATUST, MUST PIPAR! Tuline maitsestaja võib parandada meeleolu, kuid põhjustada ka tervisehädasid
Mustast piprast on abi hingamisteede haiguste, seedehäirete, hambavalu ja südamehaiguste leevendamisel, aga pikaajalisel tarvitamisel võib ta põhjustada tervisehädasid.
Must pipar on populaarne ja armastatud maitseaine kogu maailmas, seda leidub peaaegu iga koduperenaise köögikapis. Teda nimetatakse ka vürtside kuningaks. Kõige rohkem oleme harjunud kasutama musta pipart, kuid pipraterad võivad olla ka rohelised või kollakad ja valged. Roheline ja valge pipar on mahedama maitsega kui must pipar. Kõik need kolm terapipart on Indiast pärit puitliaani marjad ja nende värvierinevus oleneb küpsusastmest. Must pipar on korjatud poolküpselt, enamasti lühidalt keedetud ja päikese käes kuivatatud, misjärel ta omandab musta värvuse.
Pipar aitab isu parandada, on suurepärane maitseaine liha-, kala- ja köögiviljaroogadele, aga kasutatakse ka magustoitude valmistamisel. Tee või kohv musta pipraga annab külma ilmaga sooja. Söögitegemisel kasutatakse nii pipra terveid terasid kui ka purustatud ja jahvatatud pipart. Mida varem toitu maitsestada, seda jämedamat pipart tuleks kasutada. Parima maitse annab värskelt jahvatatud pipar, kuid sellega on suurim oht toit üle maitsestada.