Apteeker võrdleb: mis pakub niisutust kuivadele silmadele?

Yulia Nesterovich, 3. september 2024

Ebamugavustunne, nagu silmas oleks liivatera, silmade väsimus, rasked laud ja punetus on sagedased mured, eriti pärast arvuti kasutamist või pikemat lugemist, magamata ööd või lennureisi. Kuiv silm võib olla nii ajutine kui ka krooniline haigus, mida nimetatakse kuiva silma sündroomiks.

Kuiva silma sündroomi on kaht tüüpi. Üks nendest on haigus, mille korral pisaranäärmed ei tooda piisavalt vedelikku, et silmi tervena hoida. Teine on tingitud pisaravedeliku liigsest aurumisest, mis omakorda võib põhjustada silmalaugudes paiknevate näärmete põletikku. Põhjuseks võivad olla ravimite kõrvalmõjud (nt antihistamiinid, antidepressandid, rahustid, rasestumisvastased tabletid, teatud vererõhupreparaadid), kontaktläätsede pikaajaline kandmine, harv silmade pilgutamine, allergiad, kroonilised haigused (nt reumatoidartriit, luupus). Samuti võivad silmi ärritada ilmaolud, kütteseadmed ja tubakasuits. Pisaravedeliku tootmine väheneb ka vanuse kasvades.

Esmane ravi on käsimüügis olevad kunstpisarad, geelid ja salvid. Nende kasutamine on lihtne, mugav ning reeglina ohutu kõikidele vanuserühmadele. Ravimi kiirema toime tagamiseks on soovitatav tilgutada seda silma 3-4 korda päevas ja eriti nende tegevuste ajal, mis nõuavad pikaajalist pingutamist. Sellised silmatilgad võiksid olla säilitusainetevabad.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?