KAS TEAD? 5 põhjust, miks võib tekkida minestus

Madis Veskimägi, 3. september 2024

Minestus ehk lühiajaline teadvusekaotus on seisund, mida on enamus inimesi juuresviibijana pealt näinud. Paljudel on aga ka isiklik kogemus. Minestamist võib ette tulla igas eas, kuid sageneb see vanemast peast. Teadvusekaotus võib kaasneda paljude seisundite ja ravimitega, ent võib olla ka täiesti terve inimese omapära. 

Tekkiv ehmatus ja mure on kahepoolsed. Võib väita, et kõrvalseisjad on isegi tunduvalt rohkem ehmunud kui minestanu hiljem ise. Abistada püüdjad peavad otsustama, kuidas anda esmaabi: kas hoida minestanut iga hinna eest püsti või lasta tal vajuda, kas keerata ta külili või jätta selili, kas tõsta jalad-käed kõrgemale, kas kutsuda kiirabi, kas teha südamemassaaži, kas ... Küsimusi on palju ja igal abilisel sageli oma veendumus, mis teiste omadega ei pruugi klappida. Kõik see lisab ärevust ja pinget.

Arstide keeles nimetatakse minestust sünkoobiks. Minestuse põhjus on peaaju mööduv vereringehäire. Üldjuhul on minestamine kiire alguse ja lühikese kestusega teadvusehäire, millele järgneb kärme ja täielik paranemine.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?