Kollageeniga kosmeetika: toimib sügavuti või mitte, aga kasutada on mõnus

Eha Kruus, 3. september 2024

Kolmandiku inimkeha valkudest moodustab kollageen, mis hoiab rakke koos justkui tsement telliskive. Kollageeni toodab keha ise piisavalt 20. eluaastate keskpaigani, sestpeale aina vähem – 50. eluaastateks juba 30% vähem kui nooruses. 

Keha kollageenivarude täiendamine on aga üks parimaid võimalusi aeglustada vananemisega seotud protsesse! Selle nimel tasub taldrikult nahka panna nii kala- ja kananahk kui ka krõmpskondid ning võtta kollageeniga toidulisandeid. Suhkru söömist võiks aga piirata, sest see muudab kehas sisalduva kollageeni hapraks ja vähem elastseks, nii et see ei toesta enam hästi ja tagajärg on muu hulgas kortsud. Peale selle on oluline kaitsta end liigse päikese eest, kuna UV-kiirgus vähendab naha kollageenisisaldust. 

Kosmeetikatoodetes on kollageen samuti populaarne koostisaine, mida kasutatakse kreemides-seerumites ja isegi meigitoodetes. Kuigi tootjad ise reklaamivad kollageeniga kosmeetikume tõhusana, pole seda siiski päriselt tõestatud. Kollageenimolekulid kipuvad nimelt olema liiga suured, et pääseda läbi naha kaitsebarjääri selle sügavamatesse kihtidesse. On võimalik, et kollageen jääb epidermise ülemistesse kihtidesse, pakkudes nii ajutist niisutust ja silendavat efekti, kuid ei soodusta pikaajalist kollageeni tootmist.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?