KUS OLED NÜÜD SA? Perekond otsib beebina ära võetud sõsarat

Janika Tamm, 3. september 2024

Anneli Metson (60) otsib terve oma suguvõsaga naist, kes 1980. aastal Tartus beebina perelt ära võeti, lastekodusse saadeti ning hiljem lapsendati. Naise nimi ja sünniaeg on muudetud ning siiamaani pole teda leida õnnestunud. Lähedaste lootus naist leida hakkab vaikselt kustuma.

Kadunud naise sünninimi oli Marju Kodis ning ta on Anneli vanaonu tütretütar. Perelt võeti laps ära viiepäevaselt ning saadeti lastekodusse. Edasist saatust ning seda, kui vanalt ta lõpuks lapsendati, ei tea keegi. „Praegu peaks ta olema 43–45aastane. Me teame, et ta on elus, aga tema nimi ja sünniaeg on muudetud ning suure tõenäosusega ei ole tal aimugi, et ta on lapsendatud. Samuti ei tea ta, et bioloogiline pere teda otsib, kuna me oleme rahvastikuregistrist ja sotsiaalkindlustusametist tema andmeid küsinud ja saime vastuseks, et kuna ta on lapsendatud, siis andmeid ei saadeta.“ Sugulased küsisid, kas nad saaksid siis Marjule teate saata, et teda otsitakse, ja inimene saaks ise otsustada, kas tahab ühendust võtta või mitte. Selle peale vastati ametist, et selliseid teateid ei saadeta.

Anneli on pettunud Eesti seadustes, mille järgi inimene, kes ei oska aimata, et ta on lapsendatud, sellest ka kunagi teada ei saa. „Miks võetakse täiskasvanud inimestelt ära kokkusaamise võimalus oma lähisugulastega? Ka Marju õed-vennad on pettunud. Miks ei pakuta talle isegi võimalust otsustada, kas ta tahaks meiega suhelda või mitte? Mitte keegi ei teata talle, et tal on veel õdesid-vendi. Temalt on võetud ära igasugune valikuvõimalus.“

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?