HARJUTUS | Sügis on kopsude energeetika kõrgaeg

Anne Tipner-Torn, 3. september 2024

Kopsud jaotavad kaitsva elujõu (qi) kanalitesse laiali. Kui kopsud on nõrgad, ei ulatu qi nahani ja välised haigusetekitajad pääsevad kergesti organismi. Kopsude tugev qi annab ka tugeva immuunsuse.

Kopsude qi loomulik suund on allapoole. Nad suunavad qi neerudele, kelle ülesanne on võtta see vastu ja hoida all. Kui kopsud ei suuda kehavedelikke allapoole suruda, on tagajärg tursed. Kopsud valitsevad keha välispinda. Nahk abistab kopsusid hingamisel, nahapoorid on qi väravad.

  • Tulge matil neljakäpukile.

  • Vajuge sisse hingates tahapoole lapse asendisse. Venitage õlavöödet ja selga.

  • Püüdke tuharatega puudutada kandu.

  • Välja hingates tehke kätekõverdus ette. Hoidke küünarnukid nii keha lähedal kui võimalik, siis töötavad peale õla- ja rinnalihaste ka käte tagumised lihased (triitsepsid).

    Sooritage kümme kordust, puhake ja tehke järgmised kordused. Harjutus tugevdab ülaselja- ja rinnalihaseid, venitab alaselga ning toob toitained ja värske vere nii kõhuõõnde kui ka kõikidesse teistesse keha piirkondadesse. Sügava hingamise kaudu vabanevad kopsudesse salvestunud pinged. Kui tunnete, et põlvedele toetumine on valus, asetage nende alla pehmendus, näiteks padi. Harjutus lõpetage sirutades mõlemad käed üles ja venitage ennast ülespoole.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?