ETTEVAATUST, NÕGES! Mõni inimene ei tohiks seda kasulikku ravimtaime tarvitada

Mai Maser, 3. aprill 2024

Nõges puhastab organismi, vähendab väsimust, lihas- ja liigesevalusid, leevendab halba tuju ja närvilisust ning aitab vältida aneemiat.

Nõges on kasulik ravimtaim väsimuse, närvilisuse ning lihas- ja liigesevalude korral. Tee on tuntud kui rinnapiima koguse suurendaja. Nõgesevihaga saunas vihtlemine kiirendab pindmist vereringet ja temas sisalduv sipelghape elustab naha ainevahetust. Nõges sisaldab rohkesti C-vitamiini ja tugevdab immuunsüsteemi. Temas on ka B-grupi vitamiine, A-, E- ja K-vitamiine, biotiini, foolhapet, kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi, rauda, räni, mangaani, tsinki, vaske, koobaltit, niklit, kroomi, flouri, boori ja broomi. Selline keemiliste ainete rohkus teeb nõgeseteest jõudu andva joogi. Ta tugevdab vereloomet, suurendab vere hüübimist ning tõstab raua taset.

Nõges soodustab seedimist, vähendab gaaside kogunemist, eemaldab raskustunde, kõrvetised, kõhukinnisuse. Ta elavdab ainevahetust, langetab veresuhkrut ning aitab viia kehast välja liigset vedelikku, mistõttu vähendab turseid ja aitab kaasa kaalust allavõtmisele. Ta viib organismist välja kusihapet, on valuvaigistava toimega, leevendab reumavaevusi, lihase- ning podagravalusid. Teda hinnatakse kui organismi puhastajat. Nõges toimib põletikuvastaselt seede- ja hingamiselundite häirete puhul, kuid ta võib ka magu ärritada. Nõges tugevdab ja toetab neerusid. Südame- ja neeruhaigetel võib ta aga tekitada dehüdratatsiooni, liigset vedelikukadu.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?