IGAS TAIMES ON VÄGI: taimetark peab ravimtaimeaeda ja peletab viirushaigusi iisopiteega

Piret Linnamägi, 3. juuli 2024

Igal aastaajal on kindlad taimed, mida korjata ja kasutada. Võiks öelda, et igas taimes on vägi. Kuidas seda väge endasse ammutada ja haiguste vastu abi saada? Seda teab ja õpetab ka soovijatele Lääne-Virumaal Karepa ravimtaimeaeda pidav fütoterapeut ja taimetark Katrin Luke (60).

Katrini suguvõsas pole varem ühtegi taimetarka olnud. Vanaema küll jõi vahel taimeteesid, kuid vähe. Katrin mäletab, et kui tal oli lapsena köha, andis vanaema talle raudrohuteed ja mett piimaga ning vanaisa tegi endale kastanitest puskariga leotist luuvalu vastu. Vanavanemad kasutasid ka eetrit ja koirohu tinktuuri. Kibuvitsamarjad läksid aga vanaisal hoopis koduveini tarbeks, sest rannakülas oli see üsna populaarne.

„Ma olin üsna noor, kui mu vanavanemad surid ja jäin üksi. Tuli ise kasvada ja õppida. Ausus ja töökus olid need õpetussõnad, mida vanavanematelt ellu kaasa sain. Hingerahu on siis, kui ausalt, varastamata ja valetamata elada – nii mind kasvatati ja see kehtib ka praegu,“ ütleb taimetark. Nüüd peab ta ravimtaimeaeda koos vend Verneriga, kes on kunstnikust loodusinimene. „Tema joonistatud loodusmaalid on üks osa meie ravimtaimeaiast. Tema piltidel on elav energia, mis sensitiivide hinnangul inimestele tervendavalt mõjub.“

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?