OKKALINE TEE MENOPAUSINI: „Kui olin 46, hakkasid kuumahood tihenema.“

Urve Vilk, 3. juuli 2024

Üleminekuaeg on naise elu loomulik osa, kuid sellest põhjustatud muutused nii füüsilises kui ka vaimses seisundis võivad tabada ootamatult.

Menopaus – menstruatsioonide lõpp – diagnoositakse naistearst Alissa Seljanko sõnul valdavalt tagasiulatuvalt ehk siis, kui 12 kuud pole menstruatsiooni olnud. Muutused, mis viivad menopausini, algavad aga mõnda aega varem – menopausile eelnevaid aastaid nimetatakse perimenopausiks. „Menopaus on naise loomulik vananemine, mille käigus munasarjad lõpetavad reproduktiivhormoonide tootmise ja menstruatsioonid lõppevad. Menopaus algab keskmiselt 50–51 aasta vanuselt. Perimenopaus algab umbes viis aastat enne menopausi ja kestab mitu aastat pärast seda – perimenopausi ajal hakkab hormoonide tasakaal muutuma ja östrogeenide langus põhjustab naisele sarnaseid ebameeldivaid vaevusi nagu menopausis (kuumahood, tupekuivus jne),“ ütleb Seljanko.

Arst lisab, et alates 45. eluaastast peetakse menopausi algust normaalseks. Juhul, kui menopaus on enne 45. eluaastat, on tegu varajase menopausiga ja enneaegne menopaus algab veelgi varem, enne 40. eluaastat.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?