Ettevaatust, hallitus! Moosis ja teistes süsivesikurikastes toitudes tekkiv hallitus sisaldab enamasti vähem toksiine kui see, mis tuleb leiva, liha või kaunviljade peale

Mai Maser, 3. november 2024

Üldjuhul tekitavad hallitusseened siiski mürgiseid ühendeid, mis võivad põhjustada maksa- ja neerukahjustusi.

Ikka juhtub, et kodus jääb mõni toit pikemaks ajaks seisma ja läheb hallitama. Kõige sagedamini näeme hallitust kilekotis seisnud leival ja saial, mida pole jõutud õigel ajal ära süüa. Kilekotis olev niiskus ja soojus on väga sobiv hallituse tekkeks.

Toidus võib kasvada eri sorti hallitusseeni, mille söömine on tervisele ohtlik. Nende seas on Aspergillus’e liike, mida leidub eriti palju pähklites ja toiduainetes, kus neid on kasutatud. Nad toodavad mürgiseid alfatoksiine, millest võib tekkida toidumürgistus või isegi maksavähk. Toidus võivad kasvada ka Penicillium’i liigid, millest mõni on leidnud kasutamist näiteks juustude valmistamisel. Hallitusjuustudes kasutatakse valitud hallitust, millel ei ole halba mõju inimese tervisele.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?