Ärge kartke seedermänniseemneid! Lisage neid küpsetatud baklažaanile

Merilin Siimpoeg, 3. märts 2025

Seedermännipähkleid ehk -seemneid saab seedermännikäbidest. Seemned on pisikesed, kuid väga õlirikkad rasvasisaldusega keskmiselt 53–68%. See sõltub kasvutingimustest – mida põhja pool seedermänd kasvab, seda rohkem sisaldavad tema seemned rasvu. Peale rasvade saab neist ka rohkesti D- ja B-rühma vitamiine, samuti antioksüdante.

Kust pärit?

Ainult kümmekond seedermänni liikidest annab kogumist väärivat pähklit, mis on nii maitsev kui ka piisavalt suur. Kõik need liigid kasvavad põhjapoolkeral – Euroopas, Venemaal, Siberis, Kesk-Aasias, Hiinas, Koreas ja Põhja-Ameerikas.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?