ETTEVAATUST, SUITSULIHA! Pea piiri, sest mõned selles sisalduvad ained võivad soodustada vähki
Mai Maser, 3. juuni 2024
Suitsutamisel tekkivad kahjulikud ühendid võivad põhjustada vähkkasvajaid.
Suitsutamine on levinud toiduvalmistamisviis, mis annab toidule mõnusa maitse ja tagab parema säilimise. Liha on suitsutatud igas Eesti nurgas ammustest aegadest, kuigi tehnoloogia erines piirkonniti. Näiteks Saaremaal ja Läänemaal suitsutati pliidi kohal, Lõuna-Eestis aga suitsusaunas. Saunas või koduses suitsuahjus sinkide valmistamine on tänapäevalgi populaarne ja head singimeistrid on väga hinnatud.
Kuumsuitsutatakse 60-80 kraadi juures ja külmsuitsutatakse 15-20 kraadi juures. Üldiselt on külmsuitsutamisel saadud sink tervislikum, bakterite osas on aga kuumsuitsutooted ohutumad.