APTEEKER VÕRDLEB: mis aitab sääsepunnide sügeluse vastu?

Yulia Nesterovich, 3. august 2024

Sääsehammustuse kohale ilmub väike vill, mis tekitab ebameeldivat kihelust ja sügelust. Hõõrumine ja soojendamine ainult suurendavad ärritust! Sügada ei tohigi, sest nii võib haava sattuda mustust ja tekkida nahapõletik. Kratsitud koht tuleb desinfitseerida. Et mitte lasta infektsioonil levida ja vähendada põletikku, võib seejärel kasutada teepuuõlipulka või määrida teepuuõliga immutatud vatitikuga. 

Apteegiriiulil on valikus muidki sääsehammustusi leevendavaid geele, kreeme, vedelikke, pliiatseid, želeesid ning kipitust, sügelust ja punetust vähendavaid pulki. Selliste vahendite koostises on tavaliselt aaloe, saialilleekstrakt, allantoin ja eeterlikud õlid, nagu eukalüpt, piparmünt, lavendel, teepuuõli. 

Nii teepuuõlil kui ka saialilleekstraktil on antibakteriaalne ja põletikuvastane toime. Aaloe on ka põletikuvastane, rahustab ja niisutab ning soodustab naharakkude kiiret paranemist. Allantoin on niisutavate ja ärritust vähendavate omadustega. Piparmündi- ja eukalüptiõlil on desinfitseeriv ja jahutav toime.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?