VÄGA SAGE MURE: viis põhjust, miks liigesed annavad tunda

Madis Veskimägi, 3. august 2024

Liigesevalu ja -kangus on üks sagedasemaid tervisevaevusi. Kui köha ja kurguvalu on lihtsalt ebameeldivad, siis liigesevaevus võib otseselt igapäevategemisi takistada. Valu võib olla n-ö normaalne, esineda pärast vigastust, iseseisvate liigesehaiguste või teiste haiguste ja seisundite korral. See ei jää märkamata ka tähelepanelikele kaaslastele kodus või tööl. Teadmatus sünnitab hirmu ja palju uusi muresid. Peaaegu kõik teavad mõne raske liigesehaige lugu, kui on leitud, et aeg oleks juba muretseda ratastool.

Kui liigesevaevus, -valu ja lihtsalt tunda andmine on kestnud üle 3-4 päeva, on põhjust pöörduda esmalt perearsti vastuvõtule. Meie artiklisarja üldpealkiri on Viis põhjust, miks..., aga liigesevaevuse põhjuseid võiks tagasihoidlikult loetleda vähemalt 55.

Inimese luustiku moodustab 206 luud, mis ei ole lihtsalt n-ö kondihunnik, vaid vägagi imetlusväärne looduse kunstitöö. See märkimisväärne luude kogum on seotud liikumist võimaldavate liigestega ja liikumatute pidevühendite ehk liidustega. Liidustega on omavahel ühendatud näiteks kolju- ja vaagnaluud ning ristluulülid. Liikumist võimaldavate liigeste jaotus on keerukas: ratas-, plokk, ellipsoid-, sadul-, kera- ja lameliiges. Liigest ümbritseb kahest kihist koosnev liigesekihn ehk kapsel. Välimine, sidekoeline fibrooskile ühendab luid. Sisemine, veresoonte- ja närviderohke sünoviaalkile toodab ja imendab liigesevõiet. See võimaldab liigesekõhre toitumist ja uuenemist ning tagab liigesepindade libeduse.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?