Puugihaigus võttis jõu ja tekitas valud: „Kustusin lihtsalt ära.“

Urve Vilk, 3. august 2024

Eestis on mitmeid puukidega levivaid haigusi. Kõige sagedasem neist on puukborrelioos, mis on bakteriaalne haigus, harvem esineb viiruslikku puukentsefaliiti.

Meliva üldarst dr Keilin Turjakas soovitab puugi kehalt eemaldada esimesel võimalusel peale hammustust, sest see võib vähendada puukborrelioosi nakatumise ohtu. Pärast puugi eemaldamist soovitab ta jälgida nii kahjustunud piirkonda, et märgata võimalikku laienevat punetust, aga ka üldist enesetunnet. „Esmased sümptomid võivad ilmneda umbes nädala jooksul. Haigusest võib märku anda hammustuse piirkonda tekkiv punetav ja üha suurenev laik, mis on iseloomulik puukborrelioosile. Puukentsefaliidi esimeseks ilminguks on sageli näiteks gripitaoline haigestumine hammustusele järgneval esimesel või teisel nädalal,“ kirjeldab dr Turjakas.

Nakatumisega võivad arsti sõnul kaasneda veel palavik, lihasvalu, uimasus ja halb enesetunne. Samuti võivad välja kujuneda spetsiifilisemad kaebused: liigesepõletikud, silmapõletikud, erinevad nahanähud ning ka ühe näopoole osaline halvatus. 

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?