Apteeker selgitab, kui kõrget palavikku ja kuidas tuleks alla võtta

Yulia Nesterovich, Südameapteegi proviisor, 3. september 2025

Palavik on organismi kaitsereaktsioon mingile ärritajale, näiteks viirused, bakterid, nakkused, psüühiline erutus, hormonaalse süsteemi häired (nt kilpnäärmeprobleemid), immuunsüsteemi häired (kasvajad, reaktsioon vaktsiinidele), ülitugev füüsiline pingutus, päikesepiste jm. Palavik võib olla madal (37–37,5 °C), mõõdukas (kuni 39 °C) ja kõrge (üle 39 °C).

Palavikuks peetakse kehatemperatuuri üle 38 °C. Ravimeid kasutatakse ainult kõrge palaviku alandamiseks, alla 38 °C palavikku ei tohi alla võtta! Kui muid sümptomeid nagu valu, krambid ja ülemäärane loidus ei esine, ei ole vaja hakata kohe kehatemperatuuri alandama.

Esmaabi palaviku puhul on puhata nii palju kui võimalik (olla voodis), juua rohkelt sooja taimeteed (nt melissitee, pärnaõie- ja angervaksatee), vett (gaasita mineraalvesi), mahla. Soovitatav on süüa värskeid puu- ja juurvilju, jõhvikaid, astelpajumarju ning mett. Eluruume tuleb kindlasti õhutada.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?