APTEEKER VÕRDLEB: kõigiti kasulik kalaõli

Yulia Nesterovich, 3. jaanuar 2025

Oomega-3-rasvhapped on asendamatud, kuid inimese organism neid ise ei tooda, nii et neid peab saama toidust. Oomega-3-rasvhapetest moodustab keha ise edasi EPAd ja DHAd (eikosapentaeenhapet ja dokosaheksaeenhapet), millest viimaseid saab merekalast ja mereandidest.

Oomega-3 allikas on rasvane kala nagu lõhe, forell, heeringas ja tuunikala, taimsed allikad on linaseemned, Kreeka pähklid, kanepiseemned ja kõrvitsaseemned. Kuna pahatihti ei sööda kala piisavalt sageli, on abiks kalaõli, krilliõli ning teisi oomega-3-rasvhappeid sisaldavad toidulisandid, mida võib leida apteegist. Oomega-3-rasvhapetega toidulisandid on saadaval nii vedelal kujul kui ka kapslites ning valik on väga lai. Lastele mõeldud oomega-3-preparaadid on tavaliselt maitsestatud, et oleks meeldivam võtta.

Kalaõli valides tuleb kõigepealt pöörata tähelepanu, mida toode sisaldab ja kuidas on valmistatud. Preparaadi valimisel on oluline arvestada seda, et kalaõli kasulik toime avaldub siis, kui päevas tarbitakse vähemalt 250 mg EPAd ja DHAd. Maksimumefekti saavutamiseks ja südame-veresoonkonnahaiguste riski vähendamiseks peaks saama iga päev 1000–2000 mg EPAd ja DHAd, kombineerides neid õige toitumisega. DHA aitab säilitada normaalset ajufunktsiooni ja teravat nägemist. Valida tuleb ainult kvaliteetseimat sertifitseeritud kalaõli. Kalaõlipreparaat peaks soovitatavalt olema taasesterdatud triglütseriididena, mille imendumine on hea (loodusliku kalaõli kontsentreeritud vorm). Et oomega-3-preparaati oleks meeldiv ja mugav tarbida, võiks see olla meeldiva maitsega, et varjata kalaõli järelmaitset.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?