Sügisene külvitöö köögiviljaaias

Kersti Rannamäe, 3. oktoober 2024

Selleks, et taimekasvatuses edukas olla, tasub jälgida, mida teeb loodus. Näiteks enamiku kodumaiste liikide seemneid ei pea säilitama toasoojas. Parim viis on need sügisel seemnete valmides jälle kohe maha külvata. Nii saab seeme ise valida endale kõige sobivama aja idanemiseks. 

Enne püsivaid külmasid mulda pandud seeme kasutab enamasti ära sügisese mullaniiskuse, et paisuda ja ennast kevadeks ette valmistada. Kevadel aga, kui mullatemperatuur muutub antud kultuurile sobivaks, hakkab seeme idanema. See on looduse enda määratud kõige turvalisem viis tärkamiseks. Nii saab noor taim tuge varakevadisest lumesulaveest ja esimestest soojakraadidest.

Kuigi looduses kukuvad seemned mulda kohe, kui need on saavutanud bioloogilise küpsuse ehk on idanemiseks elujõulised, siis sügiseste kultuurtaimede külvi puhul tasub siiski pisut oodata. Meie sügised on viimasel ajal olnud soojad ja pikad. Liiga vara külvatud seemned võivad juba sügisel idanema hakata ja siis noored taimed hukkuvad. Seemned külmakraade ei pelga. Parim aeg on siis, kui päeval on veel mullatöödeks sobivad soojakraadid, aga öised temperatuurid juba miinuspoolel. Olenevalt aastast on see aeg oktoobris-novembris.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?