ARMAS ESE | Kleit, mis on näinud peaaegu kõiki Viljandi folke

Myrakas, 3. oktoober 2024

Piret Aus, omadele Mäux (53), on Viljandi folkfestivali tegemise juures olnud päris algusest peale. Oli 1993. aasta 15. mai, kui asutati Noorte Moosekantide Selts. Sinna kuulus ka toonase kultuurikooli rahvamuusikute esimese lennu tudeng Piret.

Koos kursusekaaslastega oli tal õnnestunud külastada Fahluni Folk Music Festivali ning seal nähtu-kuuldu tekitas kindla arusaamise, et midagi sarnast on tarvis ka Eestis käima lükata. Kui praegu on folgis juba ainuüksi valdkondade pealikke üle kolmekümne ning vabatahtlike koguarv läheneb kolmesajale, siis aastakümnete eest tuli pisikesel ja kogemusteta seltskonnal teha kõike ja korraga. Hakkamist täis tudengitel polnud sündmuskorraldusest halli aimugi, kuid õnneks tulid neile appi kohalikud messikorraldajad, kes kamba suuremast jamast jõuga läbi sikutasid.

Järgnevatel aastatel on Piret Aus pidanud pea kõiki folgiga seotud ameteid. Staabitibi, bändisaatja, lava-manager, muusik, programmijuht, müügiplatside pealik ja karmoškateegi vedaja on vaid mõned märksõnad, mille paadunud folgihunt puusalt välja tulistab. Just pidev vaheldus, eneseareng ja uute väljakutsete otsimine kirjeldavad Piret Ausi loomust ning selline suhtumine on hoidnud teda seni folgist pensionile minemast. Aga samavõrd oluline kui tulevikku vaatamine on ka mineviku mäletamine ning nostalgiliste mälestuste kogumine. Lisaks lugematutele sõprussuhetele on Ausil folgist kaasa võtta ka mälestusi esemete näol. Näiteks pole ta ära raatsinud visata ühtki oma kaelakaarti.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?