KUS OLED NÜÜD SA? Maha salatud vanaisa tuli tundma õppida arhiivide kaudu

Janika Tamm, 3. oktoober 2024

Reet Fagerström (66) pole oma vanaisaga mitte kunagi kohtunud. Pärast vanavanemate lahutust lõpetas perekond mehega suhtlemise ning temast isegi ei räägitud enam. Vanaisa kireva elulooga tutvus Reet alles aastaid hiljem arhiivide abil ning leidis otsingute käigus üles ka palju sugulasi, kellest tal varem aimugi polnud.

Lapsest peale teadis Reet, et tal on vanaisa, kes sündis 1904. aastal, oli Eesti ratsaväe ohvitser ning saksa verd. Reeda vanavanemad olid lahutatud, vanaisaga ei suheldud ning enamik infot pärines vanaemalt, kes rääkis mehest vaid halba. „Vanaema sõnul oli Vello nalja- ja napsumees ning sellepärast lahku mindigi. Vanaemal oli oma juuksurisalong ja nad olid keskmisest veidi jõukamad inimesed. Pärit olid nad aga väga vaestest perekondadest. Rohkem ei räägitud mulle lapsepõlves midagi,“ tõdeb ta.

Reeda huvi suguvõsa uurimise vastu sai alguse sellest, et tema sugulane Elmar Vakra uuris põhjalikult Reeda isapoolset sugupuud, kutsus sugulased kokku ja jagas nendega paljusid põnevaid avastusi. Ka Reedal tekkis huvi oma juurte vastu ning eriti huvitas teada tõde oma vanavanemate lahkumineku kohta. „Meil oli selline huvitav lugu, et mu ema perekonnanimi oli Kähvig, vanaemal Neuman ning tädil Vaidla. Mina mõtlesin kogu aeg, et mismoodi on võimalik, et ühe pere lapsed on kõik eri nimedega. Keegi aga midagi ei rääkinud, nagu riigisaladus oleks olnud.“

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?