Apteeker võrdleb: intiimseid vaevuseid leevendavad vaginaalsed ravimid

Iti-Ingris Sei, Südameapteegi proviisor, 3. oktoober 2024

Paljud naised kogevad elu jooksul vaginaalse infektsiooni põhjustatud ebamugavustunnet intiimpiirkonnas. Põhisümptomid, mis põhjustavad kas apteekri või arsti poole pöördumist, on sügelus, punetus, tavapärasest erinev voolus või valulikkus intiimpiirkonnas.

Kõige sagedamini on need sümptomid põhjustatud kas bakteriaalsest vaginoosist, trihhomoniaasist või kandidaasist, kuid põhjuseks võivad olla ka teised füsioloogilised seisundid või haigused. Näiteks võivad kaebusi tekitada ka allergilised reaktsioonid, võõrkeha, pahaloomulised või hormonaalsed muutused või sugulisel teel levivad haigused. Esmase abi saab sümptomite leevendamiseks apteegist, kuid kuna mitmed sümptomid erinevate probleemide korral kattuvad, on tihtipeale ning eriti esmasel probleemi esinemisel mõistlik pöörduda arsti poole. Arst saab teha kindlaks, kas ja millise infektsiooniga on tegu ja määrab patsiendile sobivaima ravi.

Kandidaasi ehk tupeseene korral esineb enim sügelust, valulikkust, turseid ning voolus on kohupiimjas. Tavapärane ravi on suukaudne või lokaalne ning on saadaval ka apteegi käsimüügis. Ravi ajal või infektsiooni kordumisel võiks piirata pärmi sisaldavate toodete ning suhkru tarbimist, eelistada puuvillast aluspesu ja tarvitada suukaudselt või vaginaalselt probiootikume. Arsti poole tuleb pöörduda, kui nädalaga kaebused ei möödu või need korduvad rohkem kui kolm korda aastas. Suurem risk haigestuda on näiteks teatud ravimite tarvitamisel (antibiootikumid, suukaudsed kortikosteroidid, rasestumisvastased ravimid), immuunpuudulikkuse või diabeediga ning rasedatel. Infektsiooni teket soodustavad ka tupeloputused, millega vähendatakse kasulike laktobatsillide hulka.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?