Kaardipanija teab, et ennustused pole kivisse raiutud

Piret Linnamägi, 3. oktoober 2024

Elu müstiline paelub väga Tallinnas elavat Erzika Paesüldi (45), ennustajanimega Loore. Juba lapseeas nautis ta looduses viibimist ning metsas ringi kondamist. Temas on peidus anne, mida enamikul pole: ta oskab panna taro kaarte, mis on abiks nii haiguste kui ka muude murede korral.

Erzika juured on tugevalt Raplamaal Kehtna kandis, kus elab tema 90aastane vanaema Helga. Erzika on aga sündinud Pärnus ja elanud Seljametsas, kuhu ta lapsena kolis, sest ema oli otsustanud isa maha jätta. Kuigi Erzika arvab, et ennustamisoskused ja kaartide ladumise anne on talle tulnud isalt, ei ole ta neid seoseid lähemalt uurima asunud. Tema ema Ülle sõnul olid isal erilised võimed. „Väga kole mälestus on mul aga see, et isa pani saunamaja põlema kättemaksuks, et ema julges ta hüljata. Ema on mu üles kasvatanud ja olen selle eest nii tänulik,“ ütleb ta.

Iseendale ja lähedastele kaarte panna ei saa

Kooliajal jõudis Erzika tegeleda paljude huvidega: teha käsitööd, sporti, tantsida, laulda ja veel palju muud. Ta imestab praegugi, kuidas suutis sellises maratonis rajal püsida. Elutee viis ta 20aastaselt Tallinna, kus ta abiellus ja sünnitas kolm last. Tema 20 aastat kestnud suhe laste isaga sai aga otsa. Erzika on tugev naine, kes aitab alati teisi, kuid vahel saab ka ise haavata. Ka kaartide panemine võtab temalt vahel jõudu ära. „Võimeid ei anta kergelt, need tulevad millegi arvelt. Midagi antakse ja midagi võetakse,“ sõnab ta.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?