Äge gastriit võib muutuda krooniliseks

Urve Vilk, 3. oktoober 2024

Gastriit on mao limaskesta põletik, mille tekkes mängivad olulist rolli nii inimese eluviisid kui ka Helicobacter pylori. Mao limaskesta põletik võib tekkida igas eas ja sel on mitmeid põhjuseid, neist sagedasim kahjulik eluviis.

Järsku tekkinud ja lühikest aega kestnud mao limaskesta põletiku korral on tegu ägeda gastriidiga, pikemalt kui kolm kuud kestnud gastriiti peetakse krooniliseks. „See on tihedalt seotud inimese eluviisidega – mao limaskesta põletikku võivad põhjustada ebaterved eluviisid nagu alkoholi pruukimine, suitsetamine, stress ja ka ebakorrapärane toitumine,“ ütleb Lääne-Tallinna keskhaigla endoskoopiaosakonna ülemarst, doktor Külliki Suurmaa. Kuigi toit otseselt gastriiti ei põhjusta, võib see mõjutada haige enesetunnet ja vaevusi.

Ka stress ja haigused nagu näiteks neeruhaigused ja diabeet võivad soodustada põletiku teket. Lisaks võivad põhjuseks olla ravimid, näiteks mittesteroidsed põletikuvastased ravimid. „Nii nooremad kui ka vanemad inimesed kasutavad näiteks liigeste- ja peavaluravimeid, mida me nimetame NSAIDideks (ibuprofeen jt), mis võivad põhjustada gastriiti, nagu mõned teisedki ravimid. Inimesed elavad aina vanemaks ja paljudel ravimitel on kõrvaltoimed, nii et mida aeg edasi, seda rohkem me sellest teame,“ räägib Suurmaa. Ravimid mõjutavad nii inimese limaskesta kui ka mikrobioomi.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?