PATUSTAMIST VÄÄRT: suvised juustutoidud maitsevad vastupandamatult

Kai Kodasma, ajakiri Tiiu, 2. juuni 2020

Pehme, kriuksuv, soolane, mahe, valge, kollane – need on vaid vähesed omadused, mis muudavad juustud vastupandamatuks. Selle kuu hõrkudes retseptides leiavad endale koha halloumi, mozzarella, mascarpone ja teised.

Juust on paljudele patustamist väärt suupiste või mõnus kate võileiva peal. Mõnikord eksib juust ka salatisse, tegelikult on selleks lausa eraldi salatijuust. 

Kuid juustusid ja nende kasutusviise on lõpmata palju – rohkem kui keegi neid jõuaks üles lugeda. Nii on juust minule midagi enamat, kui lihtsalt viiluke võileiva peal. Minus ajab roogadesse juustu lisamine alati elevile, sest juust annab toidule kindla sügavuse – kui me ei räägi toorjuustust, mis annab hoopis mõnusalt siidist kreemisust. Juustul on oma koht nii eel- kui ka pearoogades ja magustoitudes. 

Ajapikku on tekkinud sordid, mida teistest sagedamini varun ja söön, lemmikud on  tugevama maitsega juustud. Tutvustan neid lihtsate retseptide kaudu ja loodan, et teiegi leiate nende seast midagi, mida suvistes roogades katsetada.

Kitsejuust röstitud peediga  

2 portsjonit

Klassikaline karamelliseeritud kitsejuust koos röstpeediga rohelisel salatipadjal võib tunduda juba klišeena, aga hästi tehes on maitse võrratu. Aegumatu ja lihtsalt vastupandamatu kooslus!  

  • 5 keskmist keedupeeti
  • 8 sl oliiviõli
  • soola
  • pipart
  • 250 g rukolat või rohelise salati segu
  • 2 tl palsamiäädikat
  • 200 g rohelisi ube
  • 200 g (2 medaljoni) kitsejuustu
  • 2 tl suhkrut
  • peotäis Kreeka pähkleid

Lõigake peedid sektoriteks, valage peale veidi oliiviõli, maitsestage soola ja pipraga. Röstige ahjus 180 kraadi juures kuni 30 minutit. Segage salatilehed oliiviõli ja palsamiäädikaga ning asetage taldrikule.

Kuumutage keskmise kuumusega pannil rohelised oad oliiviõliga ja maitsestage vähese soolaga. Laotage oad ja peedisektorid salatipadjale, kuid jätke keskele ruumi kitsejuustu jaoks. Pange suhkur kitsejuustumedaljoni peale – üks teelusikas medaljoni kohta. Karamelliseerige suhkrut kitsejuustul leeklambiga või 250kraadises ahjus grillelemendi all kuni kaks minutit. Asetage karamelliseeritud kitsejuust ettevaatlikult taldrikule. Hakkige Kreeka pähklid ja lisage salatile.

Maitse mesisemaks

Niristage vedelat mett teelusikaga üle salati ja see muutub veelgi hõrgumaks. 

Kitsejuust röstitud peediga (Kai Kodasma)

Halloumi  Vahemere moodi köögiviljadega

4 portsjonit

Halloumi on parim, kui on väljast kuldseks küpsetatud. Vahemerepäraste köögiviljadega on see roog hea kiire eine pärast tööpäeva.

  • 3 sl oliiviõli
  • 1 suur punane sibul
  • 1 suvikõrvits
  • 4 koorimata küüslauguküünt
  • soola
  • pipart
  • 1 tl jahvatatud meresoola
  • näpuotsaga musta pipart
  • 250 g kirsstomateid
  • 200 g halloumi't
  • 0,25 tl jahvatatud koriandrit
  • soovi korral näpuotsaga tšillihelbeid

Küüslaugukaste:

  • 1 küüslauguküüs
  • 50 g hapukoort
  • 0,5 tl soola
  • 0,5 tl pipart

Serveerimiseks:

lapileiba või tortiljasid

Kuumutage ahi 200 kraadini. Valage oliiviõli ahjupannile. Hakkige punane sibul peenteks sektoriteks ja laotage koos tükeldatud suvikõrvitsaga pannile. Lisage koorimata küüslauguküüned, sool ja pipar ning segage läbi. Asetage 10 minutiks ahju. Võtke pann ahjust välja, laduge sinna terved kirsstomatid ja viiludeks lõigatud halloumi. Lisage koriander, soovi korral ka tšillihelbed. Tõstke ahju veel 10 minutiks või kuni tomatid hakkavad lõhkema. Samal ajal riivige küüslauguküüs ja segage kokku ülejäänud kastmeainetega. 

Kui olete köögiviljad ja halloumi ahjust välja võtnud, purustage küüslauguküüned kahvliga, koored korjake ära. Läbiküpsenud küüslauk segage pannil roa hulka. Serveerige koos küüslaugukastme ja lapileivaga.

Soovite toitvamat? 

Keetke kuskussi ja segage see ülejäänud roa hulka.

Lahtine sinihallitusjuustu ja suitsusingi-filotainapirukas 

  • 6 portsjonit
  • 6 suurt filotainalehte
  • 1 sl oliiviõli
  • 100 g suitsusinki
  • 3 rohelise sibula vart
  • 2 muna
  • 6 sl köögitoorjuustu
  • 50 g sinihallitusjuustu
  • 4 sl piiniapähkleid

Serveerimiseks:

rukolat

Pintseldage filotainalehti kergelt oliiviõliga. Laotage need lahtikäivasse 20sentimeetrise läbimõõduga koogivormi, nii et tainalehed jäävad eri suundades üle ääre.

Segage kokku kuubikuteks lõigatud suitsusink, hakitud roheline sibul, kergelt lahti klopitud munad ja toorjuust. Valage segu koogivormi, laotage peale sinihallitusjuustu tükikesed ja piiniapähklid. Küpsetage ahjus 180 kraadi juures 30 minutit, laske vähemalt 4 tundi jahtuda ja taheneda.

Sööge värske rukolaga.

Tark ei torma! Laske enne serveerimist pirukal täielikult maha jahtuda.

Mozzarella salat kanaga

  • 2 portsjonit
  • 500 g broilerikintsuliha
  • 400 g Rooma salatit
  • 1 avokaado
  • 10 kirsstomatit
  • 125 g mozzarella't
  • 1 peotäis värsket basiilikut

Marinaad ja kaste:

  • 6 sl palsamiäädikat
  • 2 sl oliiviõli
  • 2 tl pruuni suhkrut
  • 1 tl hakitud küüslauku
  • 1 tl kuivatatud basiilikut
  • 1 tl jahvatatud meresoola

Valmistage marinaad, segades omavahel kõik koostisosad. Marineerige kintsuliha vähemalt üks tund pooles koguses marinaadis, ülejäänu läheb salatikastmeks. Laotage Rooma salati lehed taldrikule, lisage tükeldatud avokaado. Kirsstomatid soovi korral poolitage ja asetage taldrikule, seejärel viilutatud mozzarella. Marineeritud kintsuliha praadige pannil, valminult laske mõni minut lõikelaual rahuneda. Lõigake liha viiludeks ning asetage taldrikule. Hakkige värske basiilik, puistake see salatile ja niristage salat kastmega üle.

Serveerige efektselt! Vaagnale laotatud salat püüab pilke.

Mascarpone maius mustikatega

  • 8 portsjonit
  • 150 g värskeid või külmutatud metsmustikaid
  • 8 sl suhkrut
  • 1 tl soola
  • 14 sl hapukoort
  • 250 g mascarpone't
  • 200 ml vahukoort

Kaunistamiseks:

  • värskeid mustikaid
  • pistaatsiapähkleid

Pange pannile mustikad, suhkur ja sool ning kuumutage keskmisel kuumusel 10 minutit, kuni segu muutub moosiseks. Laske täielikult maha jahtuda. Pange mustikamoos koos hapukoore ja mascarpone'ga kaussi ja mikserdage, kuni segu on muutunud ühtlaseks. Eraldi kausis vahustage vahukoor. Voltige mustikasegu vahukoore sisse ja tõstke tunniks külmkappi.

Enne serveerimist kaunistage mustikate ja pistaatsiapähklitega.

Marjad, marjad, marjad! Kuna suvel on neid laialt käes, võite sama retsepti katsetada ka muude marjadega.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?