TIIU RETSEPTID | Soojendavad kõrvitsaroad: tervislikumad friikad, karri, salat ja mõnus sai

Kai Kodasma, 3. november 2020

Kui mõnus aastaaeg on sügis! Õhk muutub järjest jahedamaks ja puulehed on värvunud punakasoranžidesse toonidesse. Roogades ja dekoratsioonides on endale koha leidnud kõrvitsad. Hooaeg on ametlikult käes!

Aastaid tagasi, kui mu koduhoovis valmisid harilikud suured kõrvitsad, marineeris vanaema neid meeletutes kogustes. Väikese nelgiga sisse tehtud kõrvitsasalat maitseski ülimalt hästi ja seda jagus terveks aastaks. Aga ei meenu, et kas või kordki oleks kõrvitsast tehtud midagi muud.

Tegelikult on kõrvits väga mitmekülgne vili. Juba sellegi poolest, et neid on poe- ja turulettidel igat sorti ja suurust. Muskaat, pähkel, pudel, õli – ja need on vaid mõned sordid. 

Viimane aeg on kasutada kõrvitsat ka teisiti! Minu lemmikud – soojendavad kõrvitsaroad – on teie ees.

Kõrvitsafriikad 

Kõrvitsafriikad (Kai Kodasma)

4 portsjonit

Vahelduseks kartuli- ja bataadifriikatele tasub neid teha hoopis kõrvitsast. Kõrvale veidi majoneesi ja toiduelamus garanteeritud!

  • 1 pudelkõrvits
  • 2 tl maisitärklist
  • 2 sl oliiviõli
  • 50 g riivitud Parmesani juustu
  • 1 tl Himaalaja soola
  • Serveerimiseks:
  • 2 sl majoneesi
  • näpuotsaga Cayenne’i pipart

Lõigake kõrvits 1–1,5 cm paksusteks pulkadeks ja leotage neid vees 20 minutit, seejärel kuivatage korralikult köögipaberiga. Lisage maisitärklis ja segage hoolikalt läbi. Jagage viilud vajadusel kahele ahjupannile – oluline, et need oleksid hajutatud. Lisage pannile oliiviõli ja küpsetage ahjus 220 kraadi juures 10–15 minutit, küpsemise keskel keerake pulgad ümber. Segage riivitud Parmesani juust Himaalaja soolaga ja puistake segu ahjusoojadele friikatele. Serveerige majoneesi ja Cayenne’i pipraga.

Krõbeda tulemuse nimel

Kõrvitsapulkade leotamine ja hoolikas kuivatamine on vajalikud, et need ahjus küpsetades ei pehmeneks. 

Särtsakas kõrvitsakarri

Särtsakas kõrvitsakarri (Kai Kodasma)

2 portsjonit

Kui mõelda soojendavate roogade peale, siis esimesena hakkab isutama karri järele. Retseptis kasutatud kõrvitsapüree saab ise valmistada, kui harilik kõrvits ahjus pehmeks röstida ja saumikseriga püreestada.

  • 2 sl oliiviõli
  • 1 väike sibul
  • 4 küüslauguküünt
  • 4 tl punase karri pastat
  • 500 ml köögiviljapuljongit
  • 250 ml kookoskreemi
  • 4 dl kõrvitsapüreed
  • 5 sl tomatipastat
  • 3 dl punaseid läätsi
  • 2 tl soola
  • 1 tl pipart
  • suur peotäis spinatit
  • 2 peotäit röstitud India pähkleid
  • Serveerimiseks:
  • keedetud riisi
  • värsket koriandrit või peterselli

Soojendage sügavas pannis oliiviõli, lisage hakitud sibul ja küüslauk. Seejärel lisage karripasta ja kuumutage seda pannil segades umbes minut. Nüüd lisage köögviljapuljong, kookoskreem, kõrvitsapüree, tomatipasta ja punased läätsed. Kuumutage madalal kuumusel 15 minutit aeg-ajalt segades. Maitsestage soola ja pipraga. Viimasena lisage spinatilehed ja India pähklid. Serveerige keedetud riisi ja värske koriandri või peterselliga.

Tasub teha kohe palju! 

Seda lihtsat karrit tasub teha suurem kogus, sest järgmisel paaril päeval on see sama hea ja kannatab ka külmutamist.

Soe kõrvitsa-kinoasalat

Soe kõrvitsa-kinoasalat (Kai Kodasma)

3 portsjonit

Kiire, lihtne, maitsev ja vähe koostisosi – siit tuleb üks hea vaheldusrikas salat, mis on kerge ja mida serveeritakse soojalt. Mainimata ei tasu jätta ka seda, et see on taljesõbralik ja vitamiinidest-mineraalidest pungil.

  • 1 pudelkõrvits
  • 2 sl oliiviõli
  • 0,5 tl vürtskööment
  • 2 dl kinoad
  • kolmandiku sidruni mahl
  • 1 tl riivitud sidruni koort
  • kimp peterselli
  • 0,5 tl Himaalaja soola

Lõigake kõrvitsast 2 cm suurused kuubikud, asetage pannile, lisage oliiviõli ja vürtsköömen. Küpsetage ahjus 200 kraadi juures 20 minutit. Keetke kinoa. Asetage keedetud kinoa suurde kaussi, lisage röstitud kõrvitsakuubikud, sidrunimahl ja koor ning hakitud petersell. Lisage sool ja segage läbi. Serveerige kohe.

Kinoad parasjagu pole? 

Võite selle asendada punase riisiga.

Kõrvitsarisoto

Kõrvitsarisoto (Kai Kodasma)

4 portsjonit

Kõrvitsarisoto on tõeliselt lihtne eine! See traditsioonilisel meetodil valmistatud risoto on toitev ja kosutav, seejuures on taimne roog kergesti seeditav. 

  • 1 kg muskaatkõrvitsat
  • 3 sl oliiviõli
  • 25 g võid
  • pool sibulat
  • 4 küüslauguküünt
  • 1 tl vürtskööment
  • 300 g risotoriisi
  • 750 ml köögiviljapuljongit
  • 0,5 tl soola
  • näpuotsaga pipart
  • 50 g riivitud parmesani
  • peotäis koriandrit

Lõikage kõrvits 1,5–2 cm suurustest kuubikuteks. Laotage kuubikud ahjupannile, segage 2 sl oliiviõliga ja küpsetage ahjus 180 kraadi juures 30 minutit. Kuumutage keskmise kuumusega pannil 1 sl oliiviõli ja või. Lisage hakitud sibul ja küüslauk. Kui sibul ja küüslauk on kergelt läbi küpsenud, lisage pannile vürtsköömen ja risotoriis, segage kõik omavahel läbi. Lisage pool köögiviljapuljongist ja segage aeg-ajalt, kuni leem on peaaegu riisi imbunud. Lisage kulbiga veel puljongit ja korrake, kuni riis on saavutanud teile meelepärase pehmuse. Maitsestage soola ja pipraga. Viimaseks lisage riivitud parmesan, röstitud kõrvitsakuubikud ja hakitud koriander. Segage läbi ja serveerige.

Rammu juurde! 

Risottole võib lisada praetud suitsusingikuubikuid või peekonit.

Kõrvitsasai

Kõrvitsasai (Kai Kodasma)

10 portsjonit

Taolist saia tegi kunagi minu vanaema porgandiga ja tihti sai see enne otsa, kui jõudis ära jahtuda. Proovisin nüüd ka ise teha, aga hoopis kõrvitsaga. Kuna kõrvitsat on parasjagu rohkesti, on sellest saiast saanud minu üks viimase aja enim tehtud küpsetis. Olen seda ka mitmel korral külakostiks kaasa küpsetanud ja iga kord on see laualt kiirelt otsa saanud.

  • 3 muna
  • 350 g muskaatkõrvitsat
  • 70 g suhkrut
  • 1,5 tl Himaalaja soola
  • 70 g oliiviõli
  • 5 dl nisujahu
  • 2 dl täisteranisujahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 3 peotäit kõrvitsaseemneid

Eelsoojendage ahi 180 kraadini. Segage omavahel lahti löödud munad, riivitud kõrvits, suhkur, sool ja oliiviõli. Lisage jahud, küpsetuspulber ja kõrvitsaseemned ning segage veidi veel. Jälgige, et kausi põhja ei oleks tekkinud jahutükke. Õlitage või vooderdage 30 cm pikkune leivavorm küpsetuspaberiga, valage tainas vormi ja küpsetage 50 minutit kuni tund. Kontrollige saia küpsust noaga. Olenevalt kõrvitsa mahlasusest võib sai ka pikemat küpsemisaega tahta.

Kas sai või karask? 

Kui eelistate valget saia, kasutage rohkem nisu- ja vähem täisterajahu, kui ihaldate karaskit, siis toimige vastupidi.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?