MILLINE HÕRGUTIS! Karamellised õunad ja krõbe põhi

Kai Kodasma, 3. november 2020

Karamelliseeritud õunte ja krõbeda põhjaga kook võib olla kõige ilusam sügisroog, mida te kunagi olete serveerinud! 

Koosneb see ju suuresti ainult õuntest, mida täiendab kuldne karamell ja krõbe põhi. Kes korra küpsetab, see tegema jääbki!

Legendi järgi sündis see Prantsuse köögi klassika 1860. aastatel juhuslikust äpardusest Tatini hotellis, kus untsuläinud õunakook kaeti tainaga, pisteti uuesti ahju ja serveeriti kliendile tagurpidi. 

Kes tahes selle retsepti välja nuputas, on mul igavesti hea meel, sest see on üks minu lemmikuid. 

Peale vanillijäätist – mis võiks olla veel parem!

Tagurpidi õunakook

8 portsjonit

  • 2 lehte pärmi-lehttainast
  • 6 keskmist õuna
  • 9 sl suhkrut
  • 4 sl võid
  • 2 tl kaneeli
  • 0,5 tl muskaati
  • Serveerimiseks: vanillijäätist

Selle koogi valmistamiseks võite kasutada nii ümarat lahtikäivat kui ka kinnise põhjaga vormi. Lõigake vormi järgi tainast ring ja torkige kahvliga augud sisse. Lõigake puhastatud  õunad ühesuurusteks sektoriteks või laiadeks viiludeks. Soojendage kõrge äärega pann keskmisel kuumusel, lisage suhkur ja 1 tl vett, segage ühtlaseks. Kuumutage, kuni suhkur muutub pruunikaks. Lisage või ja kuumutage segades 5 minutit. Lisage pannile õunad, kaneel ja muskaat. Segage, nii et õunad oleksid karamelliga kaetud ja praadige 5 minutit. Laduge õunad ringikujuliselt koogivormi, supilusika abil lisage pannil olev karamell ning katke tainaringiga. Küpsetage kooki ahjus 190 kraadi juures 45 minutit. Laske tund aega jahtuda. Asetage vormi peale suur serveerimisalus, keerake mõlemad koos tagurpidi ja kummutage kook kiirelt sinna peale. Serveerige vanillijäätisega.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?