KEELE VIIB ALLA! 21. veebruar – karamelli-kaneelirullipäev

Kai Kodasma, 3. veebruar 2021

Karamelli-kaneelirull ehk ameerikapäraselt kleepuv kaneelirull on kohev mahlane küpsetis. Külluslikult mahlaseks, magusaks ja kleepuvaks muudab selle karamellkaste, kokku ei hoita ka pekaanipähklitega. Seda sorti kaneelirullid on omased Pennsylvania osariigile Ameerika Ühendriikides, kust on alguse saanud ka komme tähistada kleepuva kaneelirulli päeva (National Sticky Bun Day). 

Mina avastasin rikkalikud kaneelirullid kodu lähedal asuvast kohvikust. Alati, kui neid küpsetatakse, on terve tänav magusat karamelli- ja kaneelilõhna täis. 

Neid küpsetatakse pannil, mille põhja on pandud karamellkaste ja pekaanipähklid, see on üks paras ettevõtmine. Aga ma luban, et asi on seda väärt! 

Kuna maiuspala on väga rammus, sobib see päeva esimesse poolde, näiteks hommikusöögiks, et kalorid õhtuks ikka kulutatud saaks.

Karamelli ja pekaanipähklitega kaneelirullid 

12 tükki

Tainas:

  • 1 pakk kuivpärmi
  • 200 ml 40kraadist piima
  • 150 ml 40kraadist vett
  • 1 dl suhkrut
  • 3 sl sulatatud võid
  • 2 tl soola
  • 9,5 dl nisujahu

Täidis:

  • 40 g võid
  • 3 dl heledat muscovado' t
  • 5 tl kaneeli
  • näpuotsaga riivitud muskaati
  • Karamell:
  • 3 dl heledat muscovado' t
  • 150 ml vahukoort
  • 30 g võid
  • 150 g pekaanipähkleid

Segage suures kausis kokku kuivpärm, soe piim ja soe vesi ning laske seista 10 minutit. Lisage hulka suhkur, sulatatud või, sool ja 3 dl jahu. Segage, kuni kõik on segunenud. Lisage järk-järgult ülejäänud jahu ja segage, kuni olete saanud pehme taina. Asetage jahuga kaetud tööpinnale ja sõtkuge 5–8 minutit. Pange tainas rasvainega kaetud kaussi ja asetage sooja kohta tunniks ajaks kerkima. 

Keetke potis madalal kuumusel valmis karamell, selleks segage kokku suhkur, vahukoor ja või. Pange karamell kõrvale. 

Tõstke tainas jahuga kaetud tööpinnale ja rullige sellest 35 x 20 cm ristkülik. Määrige tainale sulatatud või, puistake peale muscovado, kaneeli ja muskaatpähkli segu. Keerake tainas rulli, lõigake otsad ära. Ülejäänust saate 12 umbes kahe sentimeetri laiust rulli. 

Valage karamell küpsetusvormi, puistake peale purustatud pekaanipähklid ning laduge peale kaneelirullid, nii et nende vahele jääks võrdselt ruumi. Katke rätikuga ja laske rullidel tund aega soojas kohas kerkida. Küpsetage 175 kraadi juures 30–35 minutit. Laske hetk jahtuda ja kallutage serveerimisalusele.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?