SUUR MAITSETEST! Loomulikku värvi ja puhta maitsega maksapasteedi otsingul

Kai Kodasma, 3. veebruar 2021

Enamik inimesi on harjunud pasteeti leiva peale määrima, ent minu üheks suureks lemmikuks on saanud ka pasteediga täidetud profitroolid. Maksapasteet on köögiklassika, mille sarnast teist lihtsalt ei ole! 

Võtsime viiese seltskonnaga ette kuus enim müüdavat maksapasteeti. Žüriiliikmete sekka oli sattunud kaks eriti andunud pasteedisõpra. Kaks arvustajat jäid tagasihoidlikumale positsioonile ja ütlesid, et pasteedivõileib täitsa meeldib või käib kah. Üks testija aga pasteeti vabatahtlikult ei osta, sest ta ei hooli sellest üldse.

Hindamisel jälgisid testijad koostisosi ning andsid punkte ka selle järgi, kuidas pasteet välja nägi ja maitses.

Tiiu lemmik

Suitsulihakõrnetega pasteet, Matsimoka

(Kai Kodasma)

220 g, 2.79 (kilo 12.79)

Seamaks (34%), sealiha (25%), porgand (24%), sibul (15%), keedusool, must pipar, muskaatpähkel.

Konsistents on tummine. Pasteedi teevad huvitavaks sealihakõrned, mis annavad lisatekstuuri. Puhtalt lihakas ja kergelt suitsune lihtne maitse meeldib kõigile. Koostisosad on lihtsad, head ja kodumaised. Sobib hästi nii leiva kui ka saia peale.

10/10

Vasikamaksapasteet, Rannarootsi

(Kai Kodasma)

180 g, 1.19 (kilo 6.61)

Vesi, vasikamaks (20%), veisemaks (14%), porgand, sealiha (12%), seapekk, vahukoor, sibul, tärklis, sool, suhkur, glükoos, lõhna- ja maitseained, vürtsid, stabilisaator, rapsiõli, naatriumnitrit.

Koostisosad võiksid paremad ja kvaliteetsemad olla. Ampsata aga tahaks pasteedileiba veel ja siis natukene veel – konsistents on õhuline, maitse traditsiooniline. Meeldib ühtmoodi kõigile! Sobiks hästi saia peale koos mõne tomativiiluga. 

8/10 

Rakvere küpsetatud maksapasteet rõõsa koorega, HKScan Estonia

(Kai Kodasma)

200 g, 1.69 (kilo 8.45)

Seamaks (35%), seapekk, piim, tärklis, rõõsk koor (4%), suhkur, sool, piimavalk, sibul, dekstroos, vürtsid, askorbiinhape, lõhna- ja maitseained, säilitusaine E250.

Leiva peale määrides paistab see pasteet testijatele eriti kreemine ja hõrk. Ka maitselt pehme – rõõsk koor on kindlasti hea lisand. Ei ole intensiivse maitsega – testijate arvamuse kohaselt meeldib rohkem neile, kes muidu ei ole pasteedi austajad.

7/10

Maksapasteet, Pihlaka Kulinaaria

(Kai Kodasma)

150 g, 1.99 (kilo 13.27)

Veisemaks (65%), vesi, seapekk (19%), porgand, sibul, margariin, sojaletsitiin, suhkur, sool, muskaatpähkel, pipar.

Mitmele on see mekk tuttav lapsepõlvest, niisiis tekitas nostalgiat. Pehme, lausa magusa maksamaitsega. Pasteedilembestele liigagi magus, aga ülejäänutele see just meeldib. Sobib hästi saia peale või profitroolide sisse.

7/10

E-vaba maksapasteet, Oskar LT

(Kai Kodasma)

200 g, 1.69 (kilo 8.45)

Veisemaks (31%), seaküljeliha (31%), porgand, joogivesi, mugulsibul, või, dekstroos, sool, vürtsid, lõhna- ja maitseained.

Hapuka ja hästi eristuva maksamaitsega, tunda on ka koostises olevat sibulat. Pärast mõnd suutäit leiavad testijad, et seda maksapasteeti määriks pigem leivale kui saiale. Ühtlasi tõdetakse, et palju seda süüa ei jaksa.

6/10

Delikatessmaksapasteet, Nõo Lihatööstus

(Kai Kodasma)

200 g, 1.49 (kilo 7.45)

Sealiha (23%), seapekk, seamaks (22%), seakamar, vesi, tärklis, maltodekstriin, glükoos, sool, looduslikud lõhna- ja maitsetugevdaja E621, antioksüdandid E300, E301, E316, toiduvärv E120, säilitusaine E250. 

Torkab silma roosa värv, mis annab märku mitte kõige naturaalsemast koostisest. Pasteedisõpradele maitse aga meeldib ja nad leiavad, et tekstuur on mõnus pehme. Teiste meelest see õige pasteet pole. Jäädaksegi eri seisukohtadele.

6/10

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?