ÜKS PÕHI, 100 VÕIMALUST | Lahtised pirukad Prantsuse stiilis

Kai Kodasma, 3. veebruar 2021

Quiche on Prantsuse stiilis lahtine pirukas, mis koosneb muredast põhjast ja kooresest täidisest. Täidisevariante on palju – juust, liha, mereannid, köögiviljad. Selle järgi neid ka nimetatakse, näiteks peekoniga quiche’iks.

Mis tahes täidiseks ka on, on tegu ühe nutika pirukaga, mis maitseb igaühele. Seda pirukat sobib pakkuda nii soojalt kui ka külmalt hommikuks, lõunaks ja õhtukski see sobib igaks puhuks. 

Quiche’i peetakse traditsiooniliselt Prantsuse roaks, kuid tegelikult sai koore ja muna kasutamine küpsetistes alguse hoopis Inglismaal juba 14. sajandil. 

Igal juhul on tegemist lihtsalt valmiva suupärase palakesega, mida saab oma maitse järgi muuta.

Brokoli-peekonipirukas 

Brokoli-peekonipirukas (Kai Kodasma)

Seltskonnale

Üks populaarsemaid pirukaid sisaldab vaid peekonit ja kannab nime Quiche Lorraine. Mulle meeldib alati köögivilja hulka segada ja rooga selle võrra tervislikumaks teha.

Muretainapõhi:

  • 3,5 dl nisujahu
  • 100 g võid
  • 1 tl Himaalaja soola
  • Täidis:
  • 6 viilu peekonit
  • 1 peotäis brokoliõisikuid
  • 200 ml toidukoort
  • 3 muna
  • 50 g riivitud juustu
  • 1 tl soola

Pange jahu, külma või kuubikud ja sool kombaini või kannmikserisse. Pulseerige umbes 10 korda, kuni segu meenutab riivsaia. Lisage 1 sl jääkülma vett ja segage täisvõimsusel 30 sekundit. Seejärel pange tainas küpsetuspaberile, rullige lahti ja asetage lahtikäivasse koogivormi. Lõigake ääred noaga sirgeks. Asetage taina peale küpsetuspaber ja raskus ning eelküpsetage 180 kraadi juures 20 minutit.

Lõigake peekoniviilud väiksemaks ja praadige pannil pruuniks. Lisage brokoliõisikud ja praadige ka neid mõni minut. Asetage  õisikud ja peekon eelküpsetatud põhjale. 

Segage kausis kokku toidukoor, munad, riivitud juust ja sool. Valage pirukale ja küpsetage 175kraadises ahjus 30 minutit.

Pane tähele!

Põhi olgu ideaalselt küps!

Eelküpsetage põhi kindlasti kergelt kuldpruuniks, vastasel juhul jääb see vettinuks. 

Kana-köögiviljapirukas

Kana-köögiviljapirukas (Kai Kodasma)

Seltskonnale

See pirukas on üks minu lemmikuid. Väga mahlane ja juustune, kõik on täpselt paigas. Põhi valmistage samamoodi nagu brokoli-peekonipiruka retseptis või kui leiate poest soolase muretaina, võite ka seda kasutada.

Muretainapõhi:

  • 3½ dl nisujahu
  • 100 g võid
  • 1 tl Himaalaja soola
  • Täidis:
  • 30 õhukest suvikõrvitsaviilu
  • 50 g suitsukana- või singikuubikuid
  • 12 kirsstomatit
  • 3 muna
  • 150 ml toidukoort
  • 1 tl Himaalaja soola
  • näpuotsaga pipart

Eelküpsetage muretainapõhi. Pange põhja peale suvikõrvitsaviilud, lihakuubikud ja tomatid. Lööge eraldi kausis lahti munad, lisage toidukoor, sool ja pipar. Valage muna-kooresegu pirukale. Küpsetage 175 kraadi juures 30 minutit.

Nupuke

Peidetud juustukiht! 

Enne täidist võite põhjale laotada kerge riivjuustukihi. Küpsetage ahjus mõni minut, kuni juust on veidi sulanud. Katke täidisega.

Kartuli-kilupirukas

Kartuli-kilupirukas (Kai Kodasma)

Seltskonnale

Kartuli-kilupirukas sobib hästi vabariigi aastapäeva pidulauale. Midagi erinevat traditsioonilisest, ent truu klassikalisele kartuli ja kilu kooslusele.

Muretainapõhi:

  • 3,5 dl nisujahu
  • 100 g võid
  • 1 tl Himaalaja soola

Täidis:

  • 3 keedetud kartulit
  • 100 g vürtsikilufileed
  • 3 muna
  • 150 ml toidukoort
  • 1 tl Himaalaja soola
  • näpuotsaga pipart
  • peotäis hakitud peterselli
  • 20 g riivitud juustu

Eelküpsetage muretainapõhi nagu brokoli-peekoni retseptis. Murendage põhjale kartulid ja laotage kilufileed. Segage kausis kokku munad, toidukoor, sool, pipar ja petersell. Valage kooresegu pirukale ja puistake peale riivitud juust. Küpsetage 175 kraadi juures 30 minutit.

Pane tähele!

Eelküpsenud tainasse jäi pragu?

Selleks, et vormi vahelt välja nirisev täidis kööki üle ei ujutaks, asetage lahtikäiv vorm lisaturvameetmena ahjuplaadile.

Kitsejuustu-spinatipirukas

Kitsejuustu-spinatipirukas (Kai Kodasma)

Seltskonnale

Vahelduseks muretainale võib põhja valmistada ka mõnest köögiviljast. Näiteks bataadist põhi on vaheldusrikas ja taljesõbralik alternatiiv.

Bataadipõhi:

  • 3 keskmist bataati
  • 2 sl oliiviõli
  • 2 tl Himaalaja soola
  • 100 g beebispinatit
  • 180 g kitsepiimajuustu
  • 3 muna
  • 150 ml toidukoort
  • näpuotsaga pipart

Lõigake bataadid õhukesteks ümmargusteks viiludeks. Laotage viilud ümarasse koogivormi, niristage peale veidi oliiviõli ja lisage näpuotsaga Himaalaja soola. Küpsetage bataadipõhja 180 kraadi juures 20 minutit. Lisage pannile pisut oliiviõli ja spinatilehed. Kuumutage spinatit, kuni see on kokku tõmbunud. Murendage kitsepiimajuust bataadipõhjale, lisage spinat. Segage kokku munad, toidukoor, ülejäänud sool ja pipar ning valage segu pirukale. Küpsetage 180 kraadi juures 30 minutit.

Nupuke: 

Katsetage eri juurvilju!

Peale bataadi sobivad põhjaks näiteks peet või kartul.

Prantsuse stiilis maguspirukas

Prantsuse stiilis maguspirukas (Kai Kodasma)

Seltskonnale

Magustoiduks on üks siidine suus sulav pirukas, maitselt üsna lähedane kreembrüleele. Kes julgeb leeklambi käiku lasta, võib koogi peale ka brüleekihi meisterdada.

Muretainapõhi:

  • 4 dl nisujahu
  • 120 g võid
  • 2 sl suhkrut

Täidis:

  • 9 munakollast
  • 5 sl eriti peent suhkrut
  • 480 ml vahukoort
  • 1 tl vanilliekstrakti
  • Serveerimiseks:
  • marju
  • 1 sl tuhksuhkrut

Eelküpsetage muretainapõhi brokoli- ja peekonipiruka retseptis toodud juhise järgi. Pange tainas küpsetuspaberile, rullige lahti ja asetage lahtisesse koogivormi. Lõigake ääred sirgeks. Asetage taina peale küpsetuspaber ja raskus ning eelküpsetage 180 kraadi juures 20 minutit. Segage kausis munakollased ja suhkur. Kuumutage pliidil vahukoor koos vanilliekstraktiga. Laske veidi jahtuda, et liiga kuum koor muna kalgendama ei hakkaks, seejärel lisage hoogsalt segades munakollase-suhkrusegule. Koore-munasegu valage eelküpsetatud põhjale ja küpsetage 200 kraadi juures 20–30 minutit. Serveerige marjadega.

Pane tähele!

Elu lihtsamaks! 

Võite vabalt kasutada ka poes müüdavat magusat muretainast või eelküpsetatud koogipõhja.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?