Ärge kartke rüpsiõli!

Kai Kodasma, 3. veebruar 2021

Rüpsist valmistatakse Eesti kõige puhtamat toiduõli.

Kuldset värvi, aromaatne ja pehme maitsega rüpsiõli on hästi omanäoline. Sellele on omane tavalisest sügavam värv ja parem maitse tänu külmpressi valmistusmeetodile, mis säilitab ka palju kasulikke aineid.

1. Kust pärit?

Rüps on naerist aretatud kollaste õitega ristõieline taim, mis sarnaneb kaalikast aretatud rapsiga. Kuna rüps annab vähem saaki ega vaja pritsimist, siis kasvatatakse kodumaist rüpsi ainult mahepõllunduses.

2. Kuidas maitseb?

Naeris on küll magus, kuid rüpsiõlil on meeldivalt aromaatne ja pehme mekk. Maitse on parem kui pisut kibekal rapsiõlil. 

3. Milleks sobib?

Rüpsiõli sobib hästi igapäevaseks kasutamiseks näiteks praadimisel rapsi- või päevalilleõli asemel. Rüpsiõli ei sisalda klorofülli ega rohkelt oomega-rasvhappeid, selle suitsemispunkt on 170 kraadi. Samuti sobib rüpsiõli kasutada pannkoogi- ja muudes tainastes, nagu ka liha küpsetamisel.

Kuldsed pannkoogid suitsukana ja juustuga

2 portsjonit

2 muna

1,5 dl nisujahu

noaotsaga soola

2,5 dl piima

45 g rüpsiõli

Praadimiseks:

rüpsiõli

Täidis:

50 g riivjuustu

70 g suitsukana

Serveerimiseks:

hapukoort

Lööge munad kausis lahti, segage hulka jahu, sool, piim ja rüpsiõli. Kuumutage õliga pann keskmise kuumuseni. Lisage umbes 1 dl pannkoogitainast ja praadige mõlemalt poolt. Valmistage kõik pannkoogid. Pange pannkoogi keskele suitsukanakuubikud ja riivitud juust ning voltige pannkook kokku. Asetage täidisega pannkoogid pannile ja praadige paar minutit kummaltki poolt, kuni juust on sulanud. Serveerige hapukoorega.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?