HEAD KEEKSIPÄEVA: proovi seda lihtsat apelsinikeeksi retsepti!

Kai Kodasma, ajakiri Tiiu, 3. märts 2021

Võrdlemisi kõrge, keskel suure auguga biskviitkook on mõnus amps tee või kohvi kõrvale. Tähistagem peagi saabuvad kevadet ühe tsitruselise keeksiga!

Keeksi retsept on pärit 18. sajandi Inglismaalt. Koosnes see võrdses osas võist, suhkrust, munast ja jahust. Selline küpsetis säilis nädalakese ja paljudele oli see tollal saia eest.

Keeksiretseptid on muutunud küll keerulisemaks, kuid ka maitsed on põnevamad. Kuigi leian end sageli unistamas kõige klassikalisemast biskviitkoogist kohvi kõrvale, on üks mu viimase aja lemmikuid apelsinikeeks. Kui leian poest veriapelsine, siis kasutan hoopis neid.

Kui teil kõrget auguga vormi ei ole, võite kasutada ka harilikku ümarat, kuid olenevalt koogi paksusest võib siis küpsemisaeg olla kas veidi lühem või pikem.

Apelsinikeeks
Seltskonnale

  • rasvainet
  • 3 dl suhkrut
  • 5 suurt muna
  • 5 apelsini koor
  • 100 ml värsket apelsinimahla
  • 1,5 dl oliiviõli
  • 5 dl nisujahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vanillsuhkrut

Glasuur:

  • 200 g valget šokolaadi
  • 1 apelsini mahl ja koor

Eelsoojendage ahi 170 kraadini ja määrige keeksivorm rasvainega.

Pange kaussi suhkur, munad ja apelsinikoored ning mikserdage 10 minutit. Lisage hulka apelsinimahl ja oliiviõli, mikserdage kuni segunemiseni.

Sõeluge segades sisse nisujahu, küpsetuspulber ja vanillsuhkur. Valage tainas keeksivormi ja küpsetage 35–45 minutit. Kui sisse torgatud nuga jääb puhtaks, võtke keeks ahjust välja. Laske vähemalt 5 minutit vormis jahtuda, enne kui koogi välja kummutate. 

Sulatage valge šokolaad vesivannis, segage hulka apelsinimahl ja riivige apelsinikoor. Laske glasuuril veidi jahtuda, aga kuni šokolaad on veel valamiseks piisavalt vedel, katke keeks glasuuriga ja riivige peale veel apelsinikoort.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?