OHOO! Taimsed road on rikkalik kõhutäide, mitte hunnik õnnetust + 5 retsepti!

Kai Kodasma, ajakiri Tiiu, 3. märts 2021

Paar toorest köögiviljaviilu taldrikuserval või kokku pandud kurk, tomat ja salatileht? Oh ei, need ajad, kui taimetoit vaid seda tähendas, on ammu möödas.

Tänapäeval on taimsed road palju enamat, need on rikkalik valik salatitest burgerite ja hautisteni. Täistaimselt või veganiversioonina saab põhimõtteliselt teha juba kõike, mis pähe tuleb. Nii võivad taimeroad olla vägagi maitsvad ja lahjast dieettoidust vägagi kaugel! 

Mullegi meeldib nendega tutvust teha ja nii mõnestki on saanud minu lemmik lihatoidu kõrval. Pean aga silmas, et kõiges siin elus peab valitsema tasakaal ja täielik üleminek vaid üht sorti toidule ei ole minu jaoks.

Jagan teiega oma retsepte, mis koosnevad kas täiesti või enamikus ainult taimsetest koostisosadest.

Krõbedad kikerherned

(Kai Kodasma)

4 portsjonit

Krõbedad kikerherned sobivad suurepäraselt vahepalaks, kui tekib isu midagi näksida või kui soovite oma külalisi millegi erilisega üllatada. Konservkikerherned tuleks enne valmistamist korralikult kurnata ja loputada.

  • purk konservkikerherneid
  • 2 sl oliiviõli
  • 1 tl paprikapulbrit
  • 1 tl soola

Soojendage ahi 220 kraadini. Loputage kikerherned ja kuivatage paberrätikuga, eemaldage kõik lahtised kestad. Pange ahjupannile ning segage läbi oliiviõli, paprikapulbri ja soolaga. Röstige ahjus 35–40 minutit, vahepeal segage.

Katsetage maitsetega! Röstige kikerherneid ka oma lemmikürtide või muude maitseainetega.

_____________

Kikerherneburger

(Kai Kodasma)


3 portsjonit

Burgereid on alati lõbus nii valmistada kui ka süüa! Selleski retseptis on kõige lihtsam kasutada konservkikerherneid. 

  • 400 g konservkikerherneid
  • 1 sidruni koor
  • 0,5 sidruni mahl
  • 1 tl soola
  • 1 tl vürtskööment
  • peotäis koriandrit
  • 1 muna
  • 2 dl riivsaia
  • 1 porgand
  • 1 punane sibul
  • 3 sl oliiviõli
  • 3 kuklit
  • maitsestamata jogurtit
  • majoneesi
  • 1 tomat
  • 0,5 viilutatud punast sibulat
  • rohelise salati lehti

Purustage kombainis kikerherned koos sidrunikoore, -mahla, soola, vürtsköömne, koriandri ja munaga. Pange segu kaussi ja lisage hulka 1,5 dl riivsaia, riivitud porgand ja pool peeneks hakitud sibulat. Moodustage neli burgeripätsikest ja katke need mõlemalt poolt ülejäänud riivsaiaga. Laske pätsikestel 10 minutit külmas seista. Soojendage pannil õli ja kuumutage pätsikesi keskmisel kuumusel kummaltki poolt 5 minutit. Soovi korral röstige kuklid. Segage jogurtist ja majoneesist kaste ja määrige seda mõlemale saiapoolele. Asetage saiadele kikerhernepätsikesed, mõni punase sibula- ja tomativiil ning paar rohelist lehte.

Mitte 100% taimne! Kikerhernekotlettides on muna, seega täielikult taimset rooga soovides peab sellele asenduse leidma. 

_____________

Türgipärane läätsesupp


Seltskonnale

Sellest läätsesupist sai minu suur lemmik ajast, kui ma seda Türgis esimest korda proovisin. Kes armastab nagu minagi reisidelt ürte kaasa tuua, siis nüüd võib need julgelt potti panna, aga see pott olgu suur! 

  • 1 sl oliiviõli
  • 1 suur sibul
  • 2 porgandit
  • 2 sl tomatipastat
  • 3 tl vürtskööment
  • 2 tl jahvatatud paprikat
  • 2 tl oreganot
  • 1 tl musta pipart
  • 5 tl soola
  • 1 tl tšillihelbeid
  • 2 purki konservtomateid
  • 1 kartul
  • 700 ml köögivilja- või kanapuljongit
  • 4 dl punaseid läätsi
  • 3 sl värskeid mündilehti või 2 tl kuivatatud münti

Paprikaõli:

  • 3 sl oliiviõli
  • 1,5 tl jahvatatud paprikat
  • 0,25 tl tšillihelbeid

Serveerimiseks: krutoone

Soojendage potis oliiviõli, lisage hakitud sibul ja laske sellel 3 minutit kuumeneda. Lisage riivitud porgand ja praadige veel 3 minutit. Lisage tomatipasta, vürtsköömen, jahvatatud paprika, oregano, must pipar, sool ja tšillihelbed ning laske ürtidel mõni sekund kuumas aktiveeruda. Nüüd lisage konservtomatid, kartul, puljong ja läätsed. Segage läbi ja laske supil keema tõusta. Alandage kuumust, lisage peeneks hakitud münt ja laske supil vaiksel tulel 20–30 minutit podiseda. Kui köögiviljad on pehmeks keenud, eemaldage supp tulelt ja püreestage kann- või saumikseri abil. 

Valmistage paprikaõli. Kuumutage pannil oliiviõli, lisage jahvatatud paprika ja tšillihelbed. Kui õli hakkab mulisema, on see valmis. Pakkuge suppi koos paprikaõli ja krutoonidega. 

Sai liiga vürtsikas? Kui teravust saab liiast, leevendab tulekahju supile lisatud maitsestamata jogurt. 

_____________

Ahjus röstitud köögiviljad

(Kai Kodasma)

2 portsjonit

Üks minu lemmikroogi, mida teen alati, kui tahan head sööki, aga midagi uut ei viitsi katsetama hakata. Ahjus röstitud köögiviljad sobivad nii omaette roaks kui ka lisandiks. 

  • 2 suurt kartulit
  • 1 suur bataat
  • 5 sl oliiviõli
  • 3 tl soola
  • 3 tl rosmariini
  • 1 punane sibul
  • 2 küüslauku
  • 4 porgandit
  • 1 peet
  • 1 paprika
  • 1 tl jahvatatud pipart
  • 1 tl küüslaugupulbrit

Eelsoojendage ahi 220 kraadini. Puhastage ning lõigake kartulid ja bataat suupärasteks tükkideks, leotage kuni 10 minutit jahedas vees ja kuivatage majapidamispaberiga. Asetage suurde kaussi, lisage 3 sl oliiviõli, 1 tl soola ja rosmariin ning segage läbi. Laotage ahjupannile ja pange küpsema. Lõigake ülejäänud köögiviljad suupärasteks tükkideks ning segage läbi 2 sl oliiviõli, 2 tl soola, pipra ja küüslaugupulbriga. Kui kartulid ja bataat on ahjus 15 minutit küpsenud, alandage kuumus 180 kraadini ja pange teise panniga ahju ka ülejäänud köögiviljad. Küpsetage kuni 30 minutit. Kui kartulid ja bataat vahepeal kuldpruuniks saavad, tõstke need ahjust välja. Sööge kõiki köögivilju koos.

Piiluge ka kapinurka! Samas retseptis võite kasutada kõiki köögivilju, mida teil kodus leidub.

_____________

Šokolaadivahukreem vaarikatega

(Kai Kodasma)


4 portsjonit

See täiesti taimne magustoit sobib ka toortoitlasele, sest seda pole kuumutatud. Šokolaadivahukreem on nii rikkalik, et portsjon ei pea olema suur.

  • 2 purki Santa Maria vm vähemalt 17% kookospiima
  • 8 sl kakaod
  • 6 sl vahtrasiirupit
  • vaarikaid või muid värskeid marju

Hoidke kookospiimapurke vähemalt üle öö külmas, et rasvane osa ja vedelik eralduksid. Pange kaussi vaid tahke kookosekreem (vedelikku selles retseptis vaja ei lähe). Lisage  kakao ja vahtrasiirup ning vahustage ühtlase segu saamiseni. Serveerige kohe või säilitage külmkapis. Kaunistage marjadega. 

Tehke õige valik! Selle desserdi õnnestumise võti on õige kookoskreem. Kui paks kiht korralikult ei eraldu, jääb magustoit vedel.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?