USAs elav modell Eha Urbsalu: kui külalistel on kõht tühi, siis näitan, kus on köök! 

Kai Kodasma, ajakiri Tiiu, 3. märts 2021

USAs elav modell Eha Urbsalu (48) viib ajakirja Tiiu lugejad oma köögikappi ja õpetab tegema omletti.

Millised toidud kuuluvad teie lemmikute hulka?

Olen peamiselt kalasööja, meeldib kõik sushi'st lõhepraeni. Ent hoolimata sellest, et olen oma ligi 50 eluaasta jooksul reisinud ligi 50 riigis ja söönud viietärnirestoranides, ei ole minu lemmikroad kallist Prantsuse köögist. Päris lemmikutena meenuvad mulle toidud, mida ma siin Ameerikas ei saa. Ema keedetud sült või tõeline seapraad, mida mu isa küpsetas ahjus koos kartulite, õunte ja hapukapsaga. Meenuvad veel Toome kohviku stritslid, mida sõin teismelisena, enne kui minu sõnavarasse jõudis mõiste „dieet“. 

Millised toiduained on alati kodukapis olemas?

Alati on pakk Finn Crisp näkileibu, millest olen päris sõltuvuses, sest igatsen Eesti rukkileiba ja need on vähemalt Soome rukkijahust. New Yorgis sain vahel Eestist toodud külmutatud leiba, mida vahendab firma Amest Food, aga Floridas on ainus võimalus osta Miami vene poest nende isetehtud leiba. Alati on võid, mida näkileiva peale määrida, ja juustu, mida püüan süüa vähe, kuna see teeb paksuks ja kõrgendab kolesterooli. Mõni jogurt on ka, aga see on samuti valus teema. Siin Floridas müüvad nad peamiselt kunstlikest säilitusainetest Kreeka jogurtit, nii et ma ei teagi, mis see päriselt on, mida ma siin söön.

Kust ostate oma tavapäraseid toiduaineid?

Käin oma mehe Davidiga kaks korda nädalas Whole Foodsi mahetoidupoes, mis reklaamib end naturaalsete ja orgaaniliste toitude müüjana. Vähemalt on see parem kui enamik kohti, kelle toidukaubad on keemiat täis. Eestis ei oleks lubatud müüa pooli toiduaineid, mida ameeriklased iga päev söövad. Ma ei tea seda täpselt toidu kohta, aga Euroopa Liit on kosmeetikumides ära keelanud üle 1300 kahjustava kemikaali, USA ainult 30. See on üks põhjus, miks ma lõin oma kosmeetikafirma Viking Beauty Secrets. Kõigil meie toodetel on orgaaniline sertifikaat.

Milline on teie viimase aja meeldejäävaim toiduelamus?

See oli suvel mu enda pulmas. Koroona-aastal New Yorgis suuri pulmi pidada ei lubatud ja paljud restoranid, sealhulgas Eesti Maja köök, olid kinni. Seepärast tellisin toidud meie kuulsast vene restoranist Mari Vanna, kus isegi sisustus on nagu 1980ndatel. Seega sain tellida oma lapsepõlve lemmikuid süldist kartulisalatini.

Kuidas alustate oma hommikut?

Ärkan kell 7 ja loodan, et tuleb hea päev. Naudime Davidiga rohelist jooki, mis sisaldab pirni, lehtkapsast, banaani, ananassi, natuke ingverit ning kuidas juhtub – kas porgandit või mõne vaarika – ja vitamiinirohket tervisepulbrit. Pool tundi hiljem jalutame kümne minuti kaugusele Starbucksi Café Latte järele. Tagasi jõudes joob kumbki seda oma kontoritoas, sest koroona ajal töötame kodus.

Mida pakute ootamatutele külalistele?

Mulle ei meeldi ootamatud külalised, eriti praegusel ajal. Aga see, kes mind teab, ei oota, et ma kiirelt midagi hurmavat valmis teeks. Hoolimata sellest, et mu ema õmbles mulle juba kümme aastat tagasi ilusa põlle, on minu köögirepertuaar ikka veel väga lühike. Pakun väikeseid hors d’oeuvre’id (eelroogi – toim) koos roosa veiniga. Kui külalistel on tõesti kõht tühi, siis näitan, kus on köök – valmistagu ise, mida soovivad. Umbes 30 minutiga saab siin ka toidu restoranist koju tellida.

–––––––––––

Omlett kahele

  • 4 muna (tihti kasutan ainult 3 kollast, et vähendada kolesterooli)
  • natuke piima
  • noaotsaga soola ja pipart
  • võid
  • spinatit
  • natuke sibulat
  • tomatit
  • soovi korral sinki või peekonit
  • mõni viil juustu

Kuigi ma palju süüa ei tee, on minu omlett väga hinnatud. Kloppige munad lahti, lisades piima ja soola-pipart. Soojendage või keskmise suurusega pannil, praadige tükeldatud spinat, sibul ja tomat. Lisage tükeldatud sink või peekon. Hoidke minut aega keskmisel tulel ja valage ühtlaselt üle lahtiklopitud munaga. Pange peale peened juusturibad, katke kaanega ja küpsetage väiksel tulel. 

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?