HEAD MURETAINAPÄEVA! Šotimaalt pärit hõrgutis maitseb nii soolase kui ka magusa küpsetise kujul

Kai Kodasma, 3. jaanuar 2021

Klassikaline magus muretainas koosneb harilikult kolmest koostisosast ­– suhkrust, jahust ja võist. Muredaks ja maitselt mõnusalt nauditavaks muudab taina just suur võikogus. 

Pärit on muretainaküpsised Šotimaalt, kus neid valmistati juba 12. sajandil, aga need hõrgutised jõudsid vaid kõrgklassi lauale. Kuna muretaina koostisosad olid kallid, küpsetati neid harva ja serveeriti kui erilist luksust. 

Ka tänapäeval tehakse muretainaküpsiseid, aga ka magusate koogikeste ja soolaste pirukate põhju. Kitsejuustuga muretainaküpsised sobivad nii niisama näksimiseks kui ka näiteks hummusega serveerimiseks.

Kitsejuustu-muretainaküpsised

  • 30 tükki
  • 180 g kitsepiimajuustu
  • 160 g pehmet võid
  • 4 dl nisujahu
  • 1 tl soola
  • 1/3 tl musta pipart
  • 1 sl rosmariini

Segage kitsejuust ja või ühtlaseks pehmeks kreemiks. Lisage jahu, sool, pipar ja hakitud rosmariin. Segage, kuni moodustub tainapall. Seejärel katke tööpind õhukese jahukihiga, sõtkuge tainas ja voolige sellest jäme vorstike. Katke tainas toidukilega ja asetage tunniks või paariks külmkappi tahenema. Lõigake tainast poole sentimeetri paksused viilud, asetage pannile ja küpsetage 180 kraadi juures 12 minutit.

Artikli täismahus lugemiseks vajuta:
%
Proovi Digilehte
1€/kuu
Oled juba lugeja?